hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Gondok a Merényi kórházban

Hiába költöttek az utóbbi években a Merényi Kórház pszichiátriájának felújítására 69 millió forintot, az intézmény szakemberhiány miatt hónapok óta szüneteltetni kénytelen az aktív betegek ellátását szolgáló ágyainak felét, közölte a Népszava.

Már októbertől kérték az ellátási területük jelentős csökkentését. Így két nagy fővárosi kerület pszichiátriai betegeit az ÁNTSZ határozata szerint a főváros másik nyolc intézményében látják el.

A kórház főigazgatója, Vályi Nagy István tavaly szeptemberben a személyi feltételek hiány miatt maga kérte, hogy 64 ágyból harmincon szüneteltethesse a betegellátást. A helyzet részleteit firtató kérdésekre a kórház lényegében csak annyit válaszolt, hogy rendben működnek, a betegek biztonságban vannak.

A lapnak dr. Molnár Károly, a Magyar Pszichiátriai Társaság leendő elnöke azt mondta: a szakemberhiány országosan és évek óta probléma, a társaság becslése szerint jelenleg 600-800 pszichiáter dolgozik aktívan a közellátásban, miközben legalább ennek a duplájára lenne szükség. Mint mondta: nem csak az orvosok, a szakdolgozók is hiányoznak. Hozzátette: évek óta küzdenek, hogy több szakorvos képzésére kapjanak lehetőséget.

A Merényi pszichiátriai részlegét 2007-ben az OPNI bezárása után ágyanként egymillió forintos állami támogatással alakították ki. Majd alig másfél éve a 64 ágyas pszichiátriai osztály teljes, a 69 ágyas pszichiátriai rehabilitációs osztály pedig részleges felújításon esett át. Teljesen átalakították, biztonságosabbá tették a kórház zártosztályát, valamint gerontopszichiátriai részleget alakítottak ki.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink