hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

"Kikötöztük a beteget a radiátorhoz..."

A Merényi kórház hamarosan bezáró pszichiátriai osztályán korábban dolgozó orvos arról is beszélt a Zoom-nak, hogy rüh-és tetűjárvány is tombolt ott.

Vélhetően december végén bezárják a Merényi Gusztáv Kórház két éve mintegy 69 millió forintért felújított pszichiátriai részlegét. A munkatársak eddig csak informálisan kaptak tájékoztatást a kialakult helyzetről. Arra kérték őket, hogy ne hozzanak elhamarkodott döntést, ne meneküljenek pánikszerűen a kórházból. Arról a lap már januárban írt, hogy a Dél-Pesti Centrum Kórház főigazgatója, Vályi Nagy István 2017 szeptemberében a személyi feltételek hiánya miatt maga kért engedélyt arra, hogy a pszichiátrián 64 ágyból 30-on szüneteltethesse a betegellátást.

A 2016-os felújítás után elfogadhatóbbak lettek a körülmények, de valódi esély nem volt arra, hogy normalizálódjon a helyzet – mondta a Zoom.hu-nak egy neve elhallgatását kérő pszichiáter, aki korábban az intézményben dolgozott.

Ő még a renoválás előtt mondott fel a lehetetlen körülmények miatt, később pedig ügyeletesként járt vissza az osztályra, mert mint fogalmazott, „csak így lehetett kibírni”. A felmondásához többek között a leterheltség vezetett, állítása szerint gyakori volt, hogy egy orvosra 20-25 beteg jutott. Nem voltak működő számítógépek az osztályokon, sokszor deszkát kellett a matracok alá rakni, mert leszakadt az ágyak alja – sorolta a problémákat.

A borzalmas állapotokról szóló hírek annak idején bejárták a sajtót is: Székely László munkatársainak ottjártakor a WC-ből ömlött a szennyvíz, amit törölközőkkel próbáltak felfogni a kórtermeknél, a mennyezet több helyen is beázott, a vécékben és fürdőhelyiségekben a legalapvetőbb tisztálkodási szerek is hiányoztak, az egyik beteget pedig a radiátorhoz rögzítették.

Még talán ennél is borzasztóbb körülményekről mesélt a lap által megkérdezett volt dolgozó is, aki szerint mivel gyakran nem álltak rendelkezésre megfelelő eszközök a betegek rögzítéséhez, a legerősebb anyag, amit erre a célra találtak, a pizsamanadrág volt.

„Több helyen áztak a falak, omlott a vakolat. Megesett, hogy áthívtam konzíliumra egy belgyógyászt, közben sepernem kellett róla a hangyákat.” A gerontopszichiátriai részlegen gyakori volt a rüh-, illetve a tetűjárvány, a pszichiáter emiatt irtószert tartott otthon.

Hetente egyszer lehet nem sürgős belgyógyász-konzíliumot igényelni – mondta a lap forrása.

Ha nagyon sürgős eset történik, akkor a traumatológia intenzív részlegéről kérhetnek segítséget. A lapunknak nyilatkozó orvosnak egyébként meggyőződése, hogy a részleget valójában nem is akarták megmenteni. Az azonos telephelyen lévő traumatológián ugyanis magasabb bért kapnak a nővérek. Ahelyett, hogy megadták volna ugyanazt a pénzt a pszichiátrián dolgozóknak, hagyták, hogy a nővérek átmenjenek a szembe lévő épületbe. A kórháznak mindegy lett volna, hova fizetik a nagyobb összeget, valamiért mégsem emeltek a pszichiátriai szakdolgozók bérén – magyarázta. Mindennek – állítása szerint – az lett a következménye, hogy képzetlen, leterhelt nővérek maradtak a részlegen és alig dolgozik ott már orvos.

(forrás: Zoom)
hirdetés

Könyveink