hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Pszichiátriai ellátás: üres templomokat építenek?

Pusztán a pénz már kevés a pszichiátriai ellátás rendbetételéhez: hiány van a szakemberekből és az épületek is majdnem romosak, írja a Népszava.

Uniós és hazai forrásból 9 milliárdos fejlesztés indul a pszichiátriai ellátórendszerben – hangzott el az Állami Egészségügyi Ellátó Központ konferenciáján. A Népszava szerint azonban a beharangozott fejlesztés legfeljebb szépségtapasz lehet, írja a Népszava.

Németh Attila, a Nyírő Kórház Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgató főorvosa a konferencián úgy fogalmazott: „Lehet, hogy a most érkezett forrásokból üres templomokat építenek. Lesznek ugyan szép kórtermek, de nem biztos, hogy lesz benne szakember is. Márpedig a pszichiátriai ellátás minősége személyfüggő.”

A főigazgató-főorvos szavaiból kiderült, hogy csak a pénz már nem elég arra, hogy a pszichiátriai ellátás teljes körűen megújuljon, de az ellátás körülményei javulhatnak. A hazai pszichiátriák nagy többsége ugyanis ma a kórházakon belül elkülönítve, sokszor lerobbant épületben működik. Szegeden és Debrecenben is nemrég telepítették ki a pszichiátriát az egyetemi campusról a távolabbi városi kórházi épületeibe. Mindez azért is nehezítette az érintett osztályok életét, mert például a pszichiátriai betegeknél is gyakran alkalmazott MR vizsgálatra csak a campusokon van lehetőség. A szegedi pszichiátriai telephelyen még labor sincs.

A szakma súlyos gondja az is, hogy szinte teljesen eltűntek az utánpótlás-nevelésben kulcsszerepet játszó oktató státuszú pszichiáterek az egyetemekről, Szegeden például hét éve tudtak utoljára kinevezni tanársegédnek orvost, Debrecenben nem találnak professzort, korábban pedig egy megbízott neurológusnak kellett vezetnie egy budapesti klinikát .

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés