hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Diabéteszkockázattal jár a sztatinkezelés

A koleszterincsökkentő sztatinok idősebb nők esetében megnövelik a diabétesz kialakulásának esélyét. A Drugs and Ageing című szaklap tanulmánya szerint a háziorvosoknak és az idősebb nőknek egyaránt tisztában kell lenniük a dózissal összefüggő veszéllyel, és a korai felismerés érdekében gondos vércukorszint-monitorozást kell végezni, közli a PharmaOnline.

Mint Mark Jones és szerzőtársai (University of Queensland) írják New-Onset Diabetes After Statin Exposure in Elderly Women: The Australian Longitudinal Study on Women’s Health című tanulmányukban, az idősebb sztatint szedő nők esetében nagyobb a cukorbetegség kialakulásának kockázata.

A Drugs and Ageing cikke megjegyzi: klinikai vizsgálatok tanúsága szerint a sztatinok csökkentik a kardiovaszkuláris események kockázatát, azonban egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy a sztatinok a diabétesz kialakulásának kockázatát növelik. Mivel a klinikai vizsgálatokba ritkán vonnak be idősebb nőket – a vizsgálati alanyok zöme 40 és 70 éves kor közötti férfi –, keveset tudunk az idősebb nőket érintő kockázatnövekedésről, holott körükben magas a sztatinrendelés aránya, teszik hozzá az ausztrál szerzők, akik ezért egy populáció alapú longitudinális kohorsz vizsgálat adatait elemezték (Australian Longitudinal Study on Women's Health), továbbá adatokat nyertek a járóbeteg szakellátás és a gyógyszerrendelés adatbázisaiból, valamint az elhalálozási adatbázisból.

A vizsgálatba összesen 8372 olyan nő került be, aki 2003 január elsején életben volt, ebben az időpontban nem volt diabétesze, és 1921 és 1926 között született. A sztatinexpozíciót a 2002 júliusa és 2013 augusztusa között felírt receptek alapján állapították meg.

Az eredmények szerint a tíz éves utánkövetés alatt a kohorsz 49%-a számára írtak fel sztatint, és 5%-a esetében indítottak újonnan kialakult diabétesz miatt terápiát. A sztatinexpozíció együttjárt az újonnan kialakuló cukorbetegségre felírt gyógyszeres kezelés nagyobb kockázatával. A diabéteszkockázat a sztatin dózisának növekedésével párhuzamosan növekedett: a legalacsonyabb sztatindózis alkalmazása esetén 17%-kal nőtt a diabétesz kialakulásának esélye, a legmagasabb sztatindózis esetén 51%-kal. A 75 évnél idősebb sztatinszedő nők esetében átlagosan 33%-kal nagyobb a diabétesz kialakulásának esélye.

A teljes cikk

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés