2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

A COVID-19 prognózisa diabetesben

A diabetes különféle mechanizmusokon keresztül a COVID-19 gyorsabb progresszióját és súlyosabb kimenetelét eredményezi (és ezért független kockázati faktornak tekintendő), de most felmerült, hogy a hasnyálmirigy sziget-sejtjei közvetlenül is károsodhatnak.

Az egyik friss tanulmányban kínai kutatók 37 diabeteses COVID-19 fertőzött beteg betegség kimenetelét hasonlították össze 137 nem diabeteses fertőzöttével, akik közül 24-nek illetve 26-nak nem volt kísérőbetegsége. A diabeteses betegeknél – a nem diabeteses betegekhez képest – szignifikánsan nagyobb volt a súlyos pneumonia kockázata, a szöveti károsodásokat jelző enzimek értéke, a kiterjedt, kontrollálhatatlan gyulladásos válaszok, valamint a hiperkoagulációs állapot mértéke, melyekhez ráadásul a glükóz-metabolizmus zavara is társult. Mint azt dr. Weina Guo (Huazhong University of Science and Technology, Wuhan) a Diabetes Metabolism Research and Reviews 2020. március 31-i számában közölte, a diabeteses betegeknél jóval magasabbak voltak a gyulladásos „viharra” utaló biomarkerek, ami után gyors rosszabbodás következett be.

Dr. Maddaloni és Dr. Buzetti (Sapienza University of Rome) a tanulmányhoz fűzött szerkesztőségi közleményben megjegyezték, hogy a viszonylag kevés eset és a jelentős életkorbeli különbségek ellenére a kísérőbetegségek kizárásával képet kaphatunk arról, hogy milyen összefüggések vannak a COVID-19 és a beteg kísérőbetegségei között. Megemlítik, hogy már a 2003-as SARS koronavírus- és a 2009-es H1N1 influenza-járványok során is látták, hogy a diabetes rontja a kimenetelt. Fontos viszont tudni, hogy diabetesben a fertőzés elején a tünetek kevésbé látványosak: diabetesben – a nem diabeteses betegekhez képest – kevesebb a láz (59,5% vs 83,2%, P=0,002), kevesebb a hidegrázás (56,8% vs 71,5%, P=0,08), a szorító mellkasi érzés (13,5% vs 29,2%, P=0,05) és a nehézlégzés is (13,5% vs 27%, P=0,08). A diabetesben más esetekben (pl. szívinfarktusban) is gyakori a „néma” megjelenés, melynek következtében a beteg csak késve kerül adekvát kezelésre, ami tovább rontja a prognózist. Ezért diabeteses betegeknél még a klasszikus fenyegető tünetek hiányában sem szabad alábecsülni a COVID-19 fertőzés súlyosságát.

Dr. Guo és munkatársai közölték, hogy a betegek kórházi kezelése során romlott a diabetesük: felvételkor a betegek 29,2%-a kapott inzulint, melynek dózisát a bent fekvés folyamán meg kellett emelni. Felvételkor a betegek 37,5%-a szedett orális antidiabetikumokat, ami helyett számos esetben inzulinra kellett áttérni. Bár az akut gyulladásos állapot és az akut stressz is emelheti a vércukorszintet, de feltételezésük szerint a SARS-CoV-2 vírus megtámadja a pancreas szigetsejtjeit is.

További részletek az OTSZ Online-on

 

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés