2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Május 3-ig marad a kijárási korlátozás, aztán…

A korlátozó intézkedések május 3-ig életben maradnak, még nem tartják időszerűnek a korlátozó intézkedések enyhítését. A jövő héten a kormány azonban megfontolja, miként indulhat újra fokozatosan a gazdaság – ismertette a kormány legfrissebb döntéseit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

A veszélyhelyzet 43. napján úgy látják, hogy május 3-ig elég idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy felkészüljünk a tömeges megbetegedésekre. A szükséges eszközöket beszereztük, az országgyűlés folyamatosan ülésezik. Mint jelezte, matematikai modellezést végeztek a járvány kezdetekor és mindig a legrosszabb forgatókönyvre készültek. Ezért kellett az ágyak 50 százalékát felszabadítani és 8000 lélegeztetőgépet beszerezni. Ennyi ugyan még nincs, de a megrendelések folyamatban vannak, és tudni kell, hogy e gépek beüzemelése is hosszabb időt vesz majd igénybe.

Palkovics miniszter ma ismerteti majd a modellszámítások eredményét. Eredetileg június-júliusban gondolkodtak, a legkorábbi tetőzési időpont volt a május 3-ai, de mindmáig nehéz megmondani, hogy ez mikor következhet be, és akkor még jön a plató, jelezte a miniszter. Szerinte továbbra is folyamatos járványügyi készenlétre lesz szükség a további hetekben is. Áttekintve a nemzetközi gyakorlatot is, ahol előttünk járnak egy-két héttel, de már enyhíteni kezdtek, a kormány azt a döntést hozta, hogy a kijárási korlátozások május 3-ig életben maradnak. Még nem tartják életszerűnek a szigorítások feloldását, május 3. után azonban a védekezés új szakasza kezdődik, és várhatóan lehetőség nyílik a gazdaság fokozatos újraindítására – mondta Gulyás Gergely.

Mindezt indokolja az is, hogy március 11-e óta a regisztrált álláskeresők száma 51 ezerrel nőtt, miközben 44 ezerre csökkent az üres álláshelyek száma. A jelenlegi helyzetben ezért segíteni kell azokat is, akik otthon vannak gyesen vagy gyeden, így esetükben az első sikeres nyelvvizsgához, illetve az első emelt szintű idegen nyelvből tett érettségi vizsga díjához hozzájárulnak, és a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díjához is támogatást adnak, mondta Gulyás Gergely, s később kitért arra, a mi virológusaink is valószínűsítik, hogy ősszel a járvány második hulláma jöhet. Még nincs megfelelő vakcina, az átfertőzöttség mértéke itt kisebb, mint Nyugat-Európában vagy az USA-ban, s bár egyre többen mondják, hogy felül kell vizsgálni a maszkviseléssel kapcsolatos korábbi álláspontot, átfogó döntés ezzel kapcsolatban sehol nincs, legfeljebb a zárt terekre. Ez a kérdés egyébként az operatív törzs hatásköre, közölte a miniszter, aki szerint fel kell oszlatni vagy alapvető változtatásokat kell elérni az európai járványügyi központban. Gulyás ezt a WHO-val kapcsolatos kérdésre válaszolva mondta, miután véleménye szerint rendkívül rossz döntéseket hoztak, nem mérték fel jól a járvány lehetséges kimenetelét.

Arra a kérdésre, terveznek-e személyi változásokat a kormányban, ami Kásler Miklóst vagy Müller Cecíliát érintheti, Gulyás azt mondta, ez nem az ő hatásköre, de minden korábbinál komolyabb válság közepén vagyunk, és a felkészülés jól áll.

*

Az előttünk álló hétvégén az önkormányzatoknak ismét lesz lehetőségük arra, hogy az általános kijárási korlátozásoknál szigorúbb szabályokat állapítsanak meg – közölte az operatív törzs tájékoztatóján Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a csütörtöki adatok ismertetését követően elmondta, mára 2284-re nőtt az ismert fertőzöttek száma, ami 121 fős emelkedést jelent – napról-napra emelkedő fázisban van tehát a járvány még mindig.

Folytatódik az idősotthonok ellenőrzése, jelezte, de nem tért ki arra, hogy az MTI  híre szerint az elmúlt két napban háromszor is tartott szúrópróbaszerű ellenőrzést a Pesti úti idősotthonban Budapest Főváros Kormányhivatala, s állításuk szerint a három ellenőrzésből háromszor nem volt jelen orvos az intézményben.

Karácsony: Karanténban van a Pesti úti Idősek Otthonának háziorvosa

A Pesti úti Idősek Otthonában a szerdai tisztiorvosi ellenőrzés során azért nem találták ott az intézmény szerződött háziorvosát, mert karanténba helyezték, írta Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön a Facebook-oldalán, a fővárosi kormányhivatal közleményére reagálva.

"Tegnap a Pesti úti Idősek Otthonában a tisztiorvosi ellenőrzés nem találta ott az intézmény szerződött háziorvosát. Nagy baj lett volna, ha ott találja, hiszen éppen ők helyezték karanténba", fogalmazott a főpolgármester. Hozzátette: ettől még az intézmény lakóinak ellátása, ápolása biztosított volt és éppen szerdán újabb teszteléseket végeztek a lakók és a dolgozók körében a főváros megbízásából.

(MTI)
MedicalOnline (k. a.)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés