hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Zacher: Nincs különbség, minden szer veszélyes

Magyarországon mintegy 20 ezer drogfüggő él, az ellátó rendszer viszont az alkoholistákra koncentrál. Zacher Gáborral a Világgazdaság beszélgetett.

Alkalmi használó, rendszeres fogyasztó és függő között óriási különbség van – szögezte le a Világgazdaságnak Zacher Gábor toxikológus, aki szerint az utóbbi csoport a hangsúlyos, miután azt nagyjából 20 ezer ember alkotja. Ennek fele, mintegy 10 ezer ember marihuána függő, 5 ezren intravénás szerhasználók, a maradék 5 ezer ember pedig egyéb szerekkel él.

„Ha egy függő szeretne segítséget kapni, ha változtatni akar az életén, és úgy gondolja, hogy elmenne rehabilitációra, akkor az Magyarországon megoldott” – véli Zacher Gábor. Ugyanakkor limitált az addiktológiai osztályoknak a száma, ahol a kábítószerfüggő betegeket a megvonás utáni első 12 napon (amikor az elvonási tünetek erősen jelentkeznek) kellő hozzáértéssel kezelik. Így az ellátás ezen része egy kicsit döcög. A hiány oka egyébként az, hogy az ilyen osztályok nagy része inkább az alkoholfüggőkre koncentrál, miután Magyarországon mintegy 800 ezer alkoholista él, amihez képest a 20 ezer kábítószerfüggő szinte elenyésző – emelte ki a toxikológus.

Egy fontos jelenségre is felhívta a figyelmet, miszerint a kábítószereseket sokkal kevésbé szeretik az emberek. Egy rendesen megszuttyadt alkoholista még állapota ellenére is szabálykövető tud lenni, míg a kábítószerezők sajátságos életstílust és életvitelt képviselnek, ráadásul a kommunikációjuk is más. A kábítószerezés ráadásul nem a 60 évesek sportja, míg az alkoholistákat nem feltétlenül a huszonévesek jelentik – mondta Zacher Gábor, aki szerint érdemes lenne észrevenni, hogy a kábítószerfüggőkkel hasonló módon lehet foglalkozni, és kommunikálni, mint az egyéb függőséggel küzdő emberekkel.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés