hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Pszichedelikum a kisboltból?

A kék hajnalka magja talán a legolcsóbb és legkönnyebben beszerezhető hallucinogén Magyarországon, közli az Index.

A kertészeti szaküzletek oldalairól 2 grammot már 168 forintért házhoz rendelhet, de akár a bevásárlólistára is felkerülhet, mert a tej és a kenyér mellett ezt is megvehető az áruházakból, írja a lap, mely szerint a kék hajnalka hallucinogén hatását már az aztékok felismerték, gyakorta jövőbe látó és rituális szertartásokhoz is használták. Európába a XVI. században érkezett a növény, magyar költők verseiben is olvashatunk a virágról. Tompa Mihály Hajnalka című költeményét már 1847-ben megírta, talán maga a név is innen származik.

A kék hajnalka virágmagja LSA-tartalmú, ami ugyan nem egyezik meg az LSD-vel, de némileg hasonló hatást vált ki. Magyarországon a kék hajnalka pszichedelikumként való használata az utóbbi ötven évben dokumentált jelenség. A kék hajnalka hozzátartozott a 70-es és 80-as évek Magyarországának kábítószer-történetéhez is. A korszak egyik hírhedt tinédzsere – az első fiatalkorú, akit Magyarországon börtönbüntetésre ítéltek kábítószer-fogyasztásért –, Szabó László, ismertebb nevén Abigél szerint: a hajnalkamag "eléggé vicsorgós darab volt". Most a drogfogyasztás egy új reneszánszát éljük, és ha ebben az újjászületéseben Leonardo da Vinci a dizájnerdrog, akkor a kék hajnalka legfeljebb Lorenzo Lotto.

Az Európai Unióban hivatalosan 41 olyan pszichoaktív anyagot azonosítottak, amelyek az ecstasy, a kokain és más kábítószerek hatásait másolják és legálisan árusíthatók. De emellett több száz, a hajnalkához hasonló tudatmódosító növény létezik. Dr. Zacher Gábor toxikológus a lapnak elmondta, hogy pályája alatt ritkán találkozott kékhajnalka-felhasználókkal. Hallucinogénről lévén szó, a fogyasztóknál a túladagolás veszélye a psziché túlzott terhelésével, ebből fakadó elmezavarral kapcsolódik össze. Tapasztalata szerint a kékhajnalka-felhasználók gyakorta panaszkodnak flashback élményekre, és leginkább ez az a mellékhatása, amellyel orvoshoz fordulnak.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink