hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Virtuális endoszkóp

Cső helyett kapszula

Az endoszkópos eljárások gyors fejlődése akár az eredeti ötlet lényegét, a betegbe bevezetett csövet is feleslegessé teheti – ígérik a közelmúlt fejlesztési eredményei. A virtuális endoszkópiának csak annyi köze van az endoszkóphoz, hogy a vizsgáló a monitoron endoszkópos felvételhez hasonló képet lát, ugyanis a vizsgálat egy jó felbontású CT és egy fejlett grafikai szoftver segítségével történik.

A CT-felvételekből a számítógép megalkotja a bél belső felületének háromdimenziós képét, amelyet a vizsgáló a képernyőn megtekinthet. Az eljárás majdnem olyan jó minőségű képet szolgáltat, mint a „valódi” endoszkópia, miközben megkíméli a beteget a cső bevezetésének kellemetlenségétől és kockázatától. A virtuális endoszkópia a bélcsatornán kívül a légutak és elméletileg bármelyik üreges szerv vizsgálatára alkalmas. A vastagbél vizsgálatánál az erélyes hashajtástól és a bél levegővel történő felfújásától így sem menekülhetnek meg a betegek mindaddig, amíg ki nem fejlesztenek egy olyan kontrasztanyagot, amelynek segítségével a számítógép el tudja különíteni a bélsarat a szövetektől.

A kapszula-endoszkópia során a beteg egy pohár vízzel lenyel egy kis kapszulába zárt kamerát.

A kapszulához tartozó adóberendezés fantasztikus képeket közvetít a bélcsatorna belsejéről. A 11x30 milliméter méretű berendezés kamerát, fényforrást, elemet és adóantennát foglal magában. Az elem nyolcórás életideje alatt 50 000 képet küld a vevőkészülékhez, amelyet a beteg az övére csatolhat. Az ebben tárolt adatokat az orvos számítógép támogatásával értékelheti. A kapszula lenyelése nem okoz fájdalmat, ezenkívül lényeges, hogy eljut a vékonybél disztális részébe is.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. Kern Dávid
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés