hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Villanypásztort kaphatnak az öregek

A Hobbit európai uniós projekt keretében elkészítették a legújabb robotápoló prototípusát – számol be az sg.hu.

A hosszú távú cél olyan mesterséges asszisztensek megalkotása, amelyek javíthatják a nyugdíjasok életminőségét és biztosíthatják az önálló életvitelt a számukra.

A Hobbit igyekszik megelőzni azt, hogy az idős emberek bajba kerüljenek. A karja és a beépített kamera segítségével felderítheti, majd össze is gyűjtheti a padlón lévő tárgyakat, ezáltal megelőzheti az eleséseket, illetve csökkenthető a baleseti kockázat. Amennyiben mégis baleset következik be, úgy a robot azonnal felismeri a helyzetet és nem csak a mentőket, hanem a hozzátartozókat is értesíti.

Fejlesztői a kezdeti sikerek ellenére is látják a korlátokat: „Hisszük, hogy ezek a technológiák hozzájárulhatnak a lakáson belüli hosszabb önálló élethez, ugyanakkor a valódi ápolási teljesítmények tekintetében az ember pótolhatatlan marad. A helyes ápolás nem csak tudást és képességeket követel meg, hanem együttérzési képességre és megértésre is szükség van. Ez utóbbi két tulajdonsággal kizárólag az emberek rendelkeznek" – idézi egyiküket az sg.hu.

(forrás: SG.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés