2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Világszerte rájár a rúd a dohányosokra

Nem kell messze mennünk: egy ma benyújtott indítvány szerint minden zárt légterű nyilvános helyen tilos lehet a dohányzás. Budapesten nemrég tiltották be a közlekedési megállókban a dohányzást, miután a játszótereken és az aluljárókban már régebben is tilos volt a füstölés. A világ más részein azonban még előrébb járnak a passzív dohányzás elleni küzdelem terén – ha ugyan ez annak tekinthető.

Nemrég adtunk hírt a legújabb, eddig példátlan honduraszi törvényről: ha valaki Honduraszban rágyújt az otthonában, akkor február 21-től fogva arra számíthat, hogy hamarosan beállít a rendőrség, ha a vele lakók valamelyike vagy akár egy vendég panaszt tesz a passzív dohányzás miatt. Annak ellenére így van ez, hogy az új törvény, amely a legtöbb nyilvános és privát zárt helyen betiltotta a dohányzást, és a szabadban a dohányost arra kötelezi, hogy legalább 1,8 méterre álljon másoktól, a lakásokra nem érvényes – vagyis otthon lehet ugyan dohányozni, de ha valakit ez zavar, akkor a vétkes (aki egyébként csak a törvény által biztosított jogával élt) először szóbeli figyelmeztetést, majd 311 dollárnyi büntetést kap. Még a dohányzásellenes szervezetek is ellentmondásosnak és keresztülvihetetlennek tartják a törvénynek ezt a részét, hiszen egy engedélyezett tevékenységet rendel büntetni.

Most New York keményített be. Május 23-tól fogva New York-ban tilos lesz a dohányzás a parkokban, a sétányokon, a vízpartokon és más nyilvános helyeken, bár az ellenzők szerint ezzel extrém mértékben avatkozik be a városi kormányzat az emberek magánéletébe.

Michael Bloomberg, New York város polgármestere február 22-én írta alá a határozatot, miután a városi tanács 36:12 arányban szavazott a dohányzás ilyetén korlátozása mellett. A bárokban és éttermekben már eddig sem volt szabad dohányozni.

Bloomberg azzal indokolta a döntést, hogy a parkok "a város tüdeje" – olyan menedékek, ahol el lehet feledkezni a túlzsúfolt, zajos és szennyezett utcákról, és a városi tanács szándéka az, hogy valóban ilyenek legyenek: egészséges helyek, ahol relaxálni lehet és élvezni a környezetet.

Világszerte rájár a rúd a dohányosokra: Hondurasz után New York is szigorított

New York nem az első nagyváros az USA-ban, ahol ilyen rendelkezést hoztak: Chicagóban és San Franciscó-ban ez már korábban megtörtént.

A rendelet megsértése esetén a vétkest először figyelmeztetik, de másodszorra már 50 dolláros büntetést szabnak ki. A büntetés nem a rendőrők dolga lesz, hanem a városi parkőröké.

"Ez zsarnokság, amit egy hazugsággal indokolnak" – mondta Audrey Silk, a Dohányosok Zaklatása Ellen Lobbizó New York-i Polgárok egyesület igazgatója. "Egy szó sem igaz abból, hogy a szabadban dohányzás elviselése bárkinek károsítaná az egészségét." Mint mondta, egyesülete május 23-án szabadtéri dohányzást szervez tiltakozásul.

A New York-iak – egyelőre? – továbbra is dohányozhatnak az utcákon, a parkolókban és otthonukban – bár legtöbbjük bérli lakását, és a tulajdonosok általában nem engedélyezik a dohányzást.

Még az idén kitiltja a kocsmákból a dohányzást a Fidesz

Az Origo ma reggel írta meg, hogy hamarosan a parlament elé kerül egy fideszes törvényjavaslat, amely még az idén betilthatja a dohányzást az összes vendéglátóhelyen - az éttermekben, kávézókban és kocsmákban egyaránt. A javaslat egyéni képviselői indítvány formájában kerül az országgyűlés elé - a Fidesz-frakció már hétfői ülésén rábólintott -, de élvezi Szócska Miklós egészségügyi államtitkár és az államtitkárság támogatását is.

Amiatt, hogy egyéni indítványról szó - és nem a kormány jegyzi -, a dohányiparral és a vendéglátóiparral való egyeztetéseket részben el lehet kerülni.

A téma régóta napirenden van - először például 2007-ben ugrott neki az akkor még az SZDSZ-es Horváth Ágnes vezette Egészségügyi Minisztérium a tiltásnak, de a tervből semmi sem lett, és ebben nagy szerepe volt a vendéglátóipar és a dohányipar lobbierejének.

Szócska Miklós és Heintz Tamás sajtótájékoztatót tartott a témával kapcsolatban, ahol bejelentették, a ma benyújtott törvénymódosító javaslat az összes zárt légterű nyilvános helyen betiltaná a dohányzást.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

G.K.
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink