2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Minden 5. amerikai dohányzik

Dohányzás az Egyesült Államokban

2005 óta nem csökken a dohányosok száma

Becsült adatok szerint az USA-ban évente 446 000-en halnak meg dohányzással kapcsolatos megbetegedések miatt, és ez megközelítőleg 193 milliárd dollár kiadást jelent a költségvetésnek. 

A legutóbbi felmérések azt mutatták, hogy 2005 óta a dohányzók számában további csökkenés nem következett be. Jelenleg nagyjából minden ötödik amerikai dohányzik (főleg férfiak, szegények, alacsonyabb iskolai végzettségűek). Azt is érdemes tudni, hogy a nem dohányzók kb. 40%-a passzív dohányos, s ezek között igen magas a gyermekek száma. Sajnos, a dohánygyártók reklámjai továbbra is nagy hatással vannak főleg a fiatalokra, és a különböző államok törvényei pedig nem elég hatásosak. További meggyőző programokra van szükség az Egyesült Államokban, mert az eddig kidolgozott prevenciós stratégiák nem eléggé hatásosak.

New York polgármestere a passzív dohányosokra hivatkozva szeptember elején jelentettebe, hogy az éttermek és bárok után kiterjeszti a dohányzási tilalmat a városi parkokra és a tengerparti strandokra is.

Magyarországon a Fővárosi Közgyűlés már korábban kitiltotta a dohányosokat a fővárosi játszóterek és azok közvetlen környezetéből, majd június 3-án arról is döntött a hogy a 72 budapesti aluljáróból száműzi a cigarettát.

Forrás: The Lancet, Volume 376, Issue 9745, Page 930, 18 September 2010 

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

G.K.
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink