hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Veszélyben a támogatott gyógyfürdő-szolgáltatások

Megszűnnek a Gellért fürdőben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által támogatott gyógykezelések – írja a VG a fürdő üzemeltetője, a Budapest Hévizei és Gyógyfürdői Zrt. közlése alapján.

A legtöbb gyógyfürdő ezeket a kezeléseket önköltségi ár alatt kénytelen nyújtani – reagált a fejlemény kapcsán a lapnak Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke. Példaként elmondta, hogy a gyógyvizes medencekúra NEAK által finanszírozott térítési díja 274 forint, a súlyfürdő ára 500–1200 forint között van, holott piaci alapon az utóbbiért 4300 forintot kell fizetniük a vendégeknek. Magyarországon összesen tízféle kezelést támogat az egészségbiztosító minden 18. évét betöltött magyar állampolgár részére évente kétszer 15 alkalommal.

Sem a térítési díjak, sem a költségvetési keret nem emelkedett 2012 óta, azonnali, legalább 50 százalékos emelésre lenne szükség – hangsúlyozta a szakember.

A hazai gyógyfürdők többsége – 95 százaléka – önkormányzati tulajdonban van, így jelentős nyomás nehezedik a fürdőkre, hogy ezeket az olcsón elérhető szolgáltatásokat mindenképpen biztosítsák a lakosságnak.

A fürdőszövetség szerint ebben a struktúrában már nem szabadna működtetni a NEAK-finanszírozott gyógyfürdő-szolgáltatásokat. A ha­zai top 20 fürdő már tett olyan lépéseket, amelyek a piaci alapú szolgáltatások felé terelik a gyógyfürdői kezeléseket igénybe vevő pácienseket.

Folyamatosan vizsgálja a kormányzat a betegellátás minőségét és a hozzáférést, illetve a gyógyfürdő-szolgáltatások finanszírozási formáit – mondta a Világgazdaság megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Közölték, hogy az egészségipari stratégia keretében a kormány arra kérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy októbert 15-ig dolgozza ki a nemzetközi jelentőségű gyógyhelyeken piaci alapon finanszírozható és közfinanszírozott szolgáltatások szétválasztását és minősítési rendszerét.

(forrás: vg.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink