hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Uniós országjelentés: hálapénz is hátráltatja az egyenlő hozzáférést

Továbbra is probléma az egyenlő hozzáférés az egészségügyi ellátásokhoz, amit továbbra is hátráltat a hálapénz elterjedtsége, idézi az Európai Bizottság 2016-os országjelentéséből a Napi.hu.

Mint a lap közli: csökkenő GDP-arányos egészségügyi kiadások, az uniós trenddel ellentétesen mozgó, romló egészségügyi mutatók, EU-szinten legrosszabb rákhalálozási mutatók mellett az uniós átlagot jóval meghaladó hálapénzarányokkal jellemzi a magyar egészségügyet az Európai Bizottság pénteken kiadott, 2016-os országjelentése.

Az elmúlt évtizedben körülbelül 6 százalékponttal csökkent az összes kormányzati kiadáson belül az egészségügyi ráfordítások aránya. Az egészségügyi kasszán belül a közkiadások aránya 2013-ban 63 százalék volt, szemben a 76 százalékos uniós átlaggal. A GDP arányos, 8,1 százalékos átlagos egészségügyi kiadás szintén a 9,5 százalékos uniós átlag alatt maradt 2013-ban. Ugyanakkor az elmúlt néhány évben enyhén nőtt a hálapénz aránya, a 2013-as összes egészségügyi kiadás 27,5 százalékával jóval meghaladja a 16 százalékos EU átlagot, olvasható az EB országjelentésében.

A ki nem elégített szükségletek közötti eltérés a felső és az alsó  jövedelmi kvintilis között az uniós átlag feletti (6,3 százalék Magyarországon szemben a 4,9 százalékos uniós átlaggal). Az egyenlő hozzáférést továbbra is hátráltatja a hálapénz elterjedtsége. Azok közül, akik az előző évben állami egészségügyi intézményt kerestek fel, 10 százalék számolt be arról, hogy a hivatalos díjon túl további összegeket kellett kifizetniük, vagy ajándékot, vagy adományt kellett felajánlaniuk, olvasható a jelentésben, mely a többi közt arra is kitér, hogy az egészségügyi munkaerő hiánya fenyegeti a rendszert.  Magyarországon az uniós átlagnál kevesebb az orvos, az ápoló és a fogorvos (1000 főre 3,21 jut az uniós 3,47-hez képest). A háziorvosok aránya a szakorvosokhoz képest nagyon alacsony, 12 százalék.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink