hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Elindult a ReSzaSz aláírásgyűjtési akciója

„Emberi Konzultációt”, s ennek keretében lakossági aláírásgyűjtő akciót indított a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete.

"Egyetértek azzal, hogy a minőségi betegellátás, a betegbiztonság kialakítása, és a korrupció nélküli egészségügy megteremtése érdekében a mindenkori magyar kormány Nemzeti Ügyként kezelje az egészségügyet, és ennek részeként az egészségügyre fordított közkiadásokat a bruttó hazai termék (GDP) minimum 2 százalékával emelje 3 éven belül."

Ez az a mondat, melynek támogatását, aláírását kérik a http://reszasz.hu/peticio címen.

Mint szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben írják: a magyar egészségügy napról napra romló, a mindennapi betegellátásban komoly gondokat okozó helyzetét mindannyian ismerjük. Ismerjük a kórházak állapotát, a mindent átszövő, mérgező hálapénzrendszert, a várólisták hosszát, a már pótolhatatlan orvos- és nővérhiányt, az egészségügyben dolgozók túlhajszoltságát és alulfinanszírozottságát. Mindeközben Magyarország sajnos kifejezetten rosszul teljesít fontos egészségügyi mutatókban, és ennek legfőbb oka az a forráshiány, ami évtizedek óta sújtja az ágazatot.

Közismert tény, hogy Magyarország nemcsak az Európai Unió, hanem még a Visegrádi Négyek átlagához képest is igen keveset fordít GDP arányosan az államilag finanszírozott egészségügyre: jelenleg a GDP 2-3 százalékának megfelelő összeggel vagyunk a Visegrádi Négyektől elmaradva egészségügyi közfinanszírozás terén. A magyar egészségügyi ellátórendszerből éves szinten legalább 600 milliárd forint hiányzik ahhoz, hogy a jelen helyzeten érdemben javítani lehessen, ami nagyjából megfelel a GDP arányos finanszírozásbeli különbségnek. Ez az összeg már elég lenne ahhoz, hogy jelentős, átfogó fejlődésnek induljon a rendszer mind szervezeti szinten, mind a bérfelzárkóztatások szintjén.

Az egészségügy helyreállítása egyre sürgetőbb, hogy minőségi ellátást kaphassunk, hogy maradjon orvos és ápoló az országban, hogy Magyarország az egészségi állapota és születéskor várható időtartalma alapján ne a fejlett világ legrosszabbjai között legyen számon tartva.

Kérnek minden, az egészségéért, az egészségügyért tenni akaró embert, hogy aláírásával támogassa a
biztonságos betegellátás kialakítását!

"Kérjük együtt Magyarország Kormányát, hogy támogassa törekvéseinket, mert az egészségügy rendezése kiemelkedően fontos mindannyiunk számára!

Fogjunk össze! Tegyük rendbe az egészségügyet, hogy egészségben élhessünk!

Legyen az egészségügy Nemzeti Ügy!", áll a közleményben.

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink