hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

„Ha itt szocializálódik valaki, eszébe se jut, hogy máshogy is működhet”

Tótth Árpáddal, a zirci kórház korábbi főigazgatójával, aki most Norvégiában vesz részt 11 helyi kórház és az északi régió teljes egészségügyi ellátásának szervezésében, közöl interjút a VS.hu.

Már a beszélgetés elején gyorsan kiderül, hogy mi a különbség a két munkakörnyezet között, innen idézünk egy rövid részt:

- Elemző tanácsadó abban az országban, ahol Európában a legtöbbet költik egészségügyre. Mit elemez?

- Egészségügyi minőségindikátorokat, amelyek megmutatják, hogy az északi régió ellátása minőségben és/vagy hozzáférhetőségben hol marad el az országos átlagtól. Norvégiában országos szinten képeznek és figyelnek 47-féle indikátort. Ebben van olyan teljesen hétköznapi, mint a várakozási idő, meg olyan is, hogy például a daganatos betegek hány százaléka jut 20 napon belül kezelésre, illetve vizsgálatra, vagy hogy hány cukorbeteg veszíti el a lábát.

- Ez nyilvános?

- Ez olyan szinten nyilvános, hogy bárki hozzáférhet, sőt, kórházra lebontva megnézheti. Ez Norvégiában is új, 2-3 éve kezdték. Az elmúlt 20 évben nagyon komoly egészségügyi fejlesztéseket hajtottak végre, de már nem nagyon akarnak többet költeni a mostaninál.

- Ami mennyi?

- Közkiadásokra vetítve ötször annyi, mint Magyarországon. Norvégiában az egészségügy prioritás, nem veszteségtermelő „muszáj ágazat”, hanem olyan, ami hozzájárul a társadalom sikerességéhez. Amelyik társadalomban az emberek tovább maradnak egészségesek, ami nemcsak munkaképességet, hanem funkcióképességet is jelent, az sikeresebb lesz. Az a 72 éves is hasznot termel, aki az unokájának mesél a múltról. Aki vigyáz a legkisebbekre. És ebben nagyon nagy érték rejlik, ezt a norvégok felismerik, és ebbe invesztálnak” – olvasható a vs.hu-n.

(forrás: vs.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink