hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Több ápoló, kevesebb orvos ment külföldre

A fogorvosokkal együtt nőtt, őket nem számítva azonban csökkent a külföldre távozott orvosok száma 2014-ről 2015-re. Az ápolók elvándorlása mindeközben egyelőre megállíthatatlannak tűnik – közli a Magyar Idők.

Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) legfrissebb adatai szerint összességé­ben 1193 doktor és 567 szakdolgozó kérte ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges jó hírnév igazolást, írja a lap.

A tavaly külföldön munkát vállaló orvosok közül a legtöbben belgyógyász szakképesítéssel rendelkeztek, őket az aneszteziológusok, a sebészek, a házi-, majd a gyermekorvosok követik. A háziorvosok közül ugyan évről évre egyre kevesebben mennek külföldre, de ennek inkább a körükben különösen aggasztó mértékű elöregedés az oka. A háziorvosok átlagéletkora csaknem 55 év, a nyugdíjasok aránya meghaladja a 26 százalékot, míg a negyven éven aluliaké nem éri el a tízet. A házi gyermekorvosok korfája még aggasztóbb: az országban dolgozó, valamivel több mint ötezer házi gyermekorvos átlagéletkora 56 év, 125-en pedig már a hetvenes éveiket tapossák.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink