hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Új orálisan alkalmazható, széles spektrumú antivirális szer, koronavírus ellen is

A Hong Kong University kutatói a Chemical Science folyóiratban megjelent cikkükben számoltak be felfedezésükről, azaz egy olyan orálisan alkalmazható gyógyszerről, mely széles spektrumú antivirális hatással rendelkezik, és a COVID-19 ellen is hatásos, közli a PharmaOnline.

A készítmény egy koktél, kolloid bizmut szubcitrát (CBD, colloidal bismuth subcitrate) és n-acetil-cisztein (NAC) keveréke, melynek orális alkalmazását követően hörcsög modellszervezetekben a SARS-CoV-2 vírus replikációs ciklusa megszakadt, csökkent a vírusterhelés a tüdőben, és jelentős javulás volt megfigyelhető a vírus eredetű tüdőgyulladás tekintetében is.

A koktél összeállításában a kulcslépés az volt, amikor a kutatók észrevették, hogy a NAC még a gyomorban uralkodó körülmények között is stabilizálja a bizmutot, mivel ez a fém a vírusok több létfontosságú enzimjét képes inaktiválni, és a vizsgálatok szerint nem csak a SARS-CoV-2 esetében hatásos, hanem a MERS-CoV, a humán koronavírus 229E ellen alkalmazva is jelentős javulást okoz.

Forrás: Runming Wang et al, Orally administered bismuth drug together with N-acetyl cysteine as a broad-spectrum anti-coronavirus cocktail therapy, Chemical Science (2021).

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink