hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Génszerkesztés segíthet a vírus megfékezésében

Olyan genetikai ollót alkottak, amely képes felismerni a SARS-CoV-2 vírust, közli az MTI nyomán az InfoStart.

Génszerkesztéssel gátolták a SARS-CoV-2 vírus terjedését emberi sejtekben laboratóriumi kísérletekben ausztrál kutatók, akik remélik, hogy a módszer kipróbálása hamarosan megkezdődhet állatkísérletekben.

A Nature Communications című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban az ausztrál kutatók a CRISPR genetikai ollót használták a koronavírus emberi sejtekben való terjedésének sikeres megakadályozására. A kutatók remélik, hogy kísérleteik elvezetnek új, szájon át szedhető antivirális szerek kifejlesztéséhez.

A genetikai olló alkalmazása lehetővé teszi a tudósok számára, hogy megváltoztassák a DNS-szekvenciákat és módosítsák a gének működését. A kedden megjelent tanulmány szerzői a CRISPR-Cas13b enzimet használták, amely a releváns RNS-szekvenciákhoz kötődik az új koronavíruson és széthasítja a vírus replikálódásához szükséges genomot emberi sejtekben.

A kutatócsoport olyan genetikai ollót alkotott, amely képes felismerni a SARS-CoV-2 vírust - mondta Sharon Lewin, a fertőzéseket és immunitást kutató melbourne-i Peter Doherty Intézet kutatója az AFP francia hírügynökségnek. A módszer sikeresen megállította a vírus terjedését a koronavírus Nagy-Britanniában 2020-ban megjelent alfa variánsa esetében, közli a lap.

(forrás: Infostart / MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink