hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Antivirális hatású génvariánst fedeztek fel majmokban és egerekben

A University of Utah Health és a Rockefeller University közös kutatócsoportja a Cell folyóiratban megjelent cikkében közölte, hogy egerekben és majmokban egy olyan génvariánsra bukkantak, amely képes hatásosan gátolni a HIV és az Ebola vírusok fertőzőképességét.

Bizonyos vírusok a sejtmembránokban képeznek kapszidot, és ezt a folyamatot, illetve a vírus leválását képes késleltetni a most felfedezett retroCHMP3 gén egyik variánsa által kódolt fehérje.

Emberekben csak a gén eredeti változata található meg. Egyes kutatók korábban a membránok integritásáért felelős gén több változatával is végeztek már vizsgálatokat, ám ezek a variánsok fontos sejtmembránfunkciókat gátoltak, és sejthalált idéztek elő. A jelenlegi vizsgálatban emberi sejtek génszerkesztésével hoztak létre olyan sejteket, amelyek a természetben megtalált variánst hozták létre, majd ezeket a sejteket fertőzték meg HIV-vel.

A vírus a sejtekbe jutva replikálódott ugyan, de nem tudott kijutni a sejtekből, mivel nem volt képes leválni a sejtmembránokról. A kutatók szerint ez a génváltozat evolúciós szempontból egy új típusú immunitás megjelenését jelenti, és elképzelhető, hogy idővel a humán gyógyászatban is alkalmazható lesz.

Forrás: RetroCHMP3 blocks budding of enveloped viruses without blocking cytokinesis, Cell (2021).

Fotó: 123rf-archív
Fotó: 123rf-archív

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink