hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Szemvizsgálattal válhat felismerhetővé az Alzheimer

Az Alzheimer-kór korai felismerésére egyelőre nincs olyan vizsgálat, ami nem igényel beavatkozást, ez azonban hamarosan megváltozhat, egy tanulmány szerint ugyanis egy szemvizsgálat másodpercek alatt képes lehet észlelni a betegség korai jeleit – írja az MTI nyomán az Index.

A kutatást az Ophthalmology Retina című folyóiratban publikálták a Duke Eye Center szakemberei, a 200 emberrel elvégzett kísérlet során pedig kiderült, hogy a retinán belül, a szemfenéken lévő apró véredényhálózat sűrűsége összefüggésbe hozható az Alzheimer-kór korai stádiumával.

Egészséges embereknél a mikroszkopikus véredények sűrű hálózatot alkotnak a szemfenéken, a harminckilenc Alzheimer-kóros páciensnél viszont a hálózat ritkább, egyes helyeken meglehetősen gyér volt, közli a lap.

Olyan véredényeket vizsgálunk, amiket egy hétköznapi szemvizsgálaton nem lehet látni, ehhez pedig egy viszonylag új, noninvazív technológiát használunk, ami néhány perc alatt készít nagy felbontású képeket ezekről a véredényekről – mondta a tanulmány egyik szerzője, Sharon Fekrat, hozzátéve azt is, elképzelhető, hogy az itt található véredények sűrűsége ugyanúgy változik, ahogy az agyban található társaiké, talán már a betegség észrevehető jeleit megelőzően.

A tanulmány emellett arra is rámutatott, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő emberek retinája különbözik az egészséges emberekétől, és azokétól is, akiknél a kognitív képességek enyhe csökkenése mutatkozik, ez utóbbi pedig a betegség előszobájának is tekinthető.

A kutatás során egyébként olyan műszert használtak, ami fényhullámokkal mutatja meg a vérkeringést a retina egyes rétegeiben. Egy ilyen vizsgálattal pedig a hajnál is vékonyabb kapillárisokban bekövetkezett változásokat is ki lehet mutatni, így erre a feladatra sokkal hatékonyabb mint az MRI, vagy a cerebrális angiográfia.

(forrás: Index/MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink