hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Új lehetséges irány az Alzheimer-kór kezelésében

Az Alzheimer-kór hátterében álló pozitív visszacsatolási folyamatot azonosított egy londoni kutatócsoport. Sikerült meghatározniuk egy olyan fehérjét is (Dkk1), mely fontos szerepet játszik a neurodegeneratív hatású mechanizmusban, így a jövőben kezelések célmolekulájaként szolgálhat.

A londoni King’s College egyik kutatócsoportja a Translational Psychiatry folyóiratban egy olyan cikket közölt, melyben az Alzheimer-kór neurodegeneratív folyamatát a béta-amiloid egyre fokozódó túltermeléséhez kötik, és magyarázatot ad arra a kérdésre, hogy a peptidmolekulát célzó gyógyszerek miért bizonyultak hatástalannak a klinikai vizsgálatok során. A szeptember 20-án megjelent cikk teljes szövege az alábbi linken érhető el: Christina Elliott et al, A role for APP in Wnt signalling links synapse loss with β-amyloid production, Translational Psychiatry (2018). DOI: 10.1038/s41398-018-0231-6.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

A kutatók arra jöttek rá, hogy az Alzheimer-kór kialakulása során egyre nagyobb mennyiségben keletkező, az idegsejtek szinapszisait romboló 40 aminosav hosszúságú béta-amiloid a pusztítás során az idegsejtekkel több és több béta-amiloidot termeltet, tehát egy pozitív visszacsatolási folyamat figyelhető meg. Ha a kezelés során későn alkalmaznak olyan gyógyszert, melynek hatóanyaga a béta-amiloidot célozza meg, ez a pozitív visszacsatolású folyamat már nem állítható le.

A folyamat feltárása közben a kutatók olyan fehérjére bukkantak (Dkk1), mely erősen stimulálja a béta-amiloid termelését, így főszerepet játszik az ördögi kör beindításában. Egy korábbi kutatás is rámutatott már a Dkk1-nek az Alzheimer-kór progressziójában betöltött szerepére, és arra is, hogy a Dkk1 alig mutatható ki fiatal felnőttek agyából, míg az észlelhető mennyiség az életkor előre haladtával egyre nő.

Ezért a kutatók szerint a Dkk1 alkalmasabb célmolekula lenne a béta-amiloidnál a neurodegenerációt eredményező pozitív visszacsatolású folyamat megszakítására. Van is egy Dkk1-et célzó molekula, a fasudil, amelyet Japánban és Kínában stroke kezelésére használnak. Állatkísérletekben sikerült kimutatni, hogy az agyukban nagy mennyiségű béta-amiloidot felhalmozó egereknél már két hetes fasudil-kezeléssel drámai mértékben sikerült csökkenteni a béta-amiloid koncentrációját.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink