hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Az agy mitofág rendszerének bekapcsolása segíthet az Alzheimer-kór gyógyításában

Egy nemzetközi kutatócsoport eredményei szerint az agy szelektív mitokondrium-lebontó rendszerének (mitofágia) újbóli beindításával akár vissza is lehet fordítani az Alzheimer-kórban tapasztalt agykárosodást.

A Koppenhágai és az Oslói Egyetem vezetésével működő nemzetközi kutatócsoport a Nature Neuroscience folyóiratban megjelent cikkében számolt be arról, hogy állatkísérletek során sikerült újból bekapcsolniuk az Alzheimer-kór során csaknem teljesen leálló mitofág takarítórendszert az agyban, és visszafordítani a betegség során bekövetkezett károkat.

A demencia több más formájához hasonlatosan az Alzheimer-kór során is tau és béta-amiloid fehérjék halmozódnak fel az agyban, ami idővel az idegsejtek pusztulásához vezet. Jelen vizsgálatban a kutatók az agy szelektív mitokondrium-lebontó rendszerének (mitofágia) újbóli beindításával próbálták megakadályozni vagy visszafordítani a betegséget. Ennek érdekében először magát a mitofágia folyamatát, illetve ennek Alzheimer-kóros betegekben és mesterségesen megbetegített állati modellszervezeteken megfigyelt működését tanulmányozták alaposan.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A kutatók először is felfigyeltek arra, hogy a mitofágia az Alzheimer-kóros betegek hippocampusában súlyosan károsodott, és nem működik megfelelően. Ezt követően több módszerrel is megpróbálták újból „berúgni a motort” (NAD+-adagolással, urolithin A és aktinonin alkalmazásával), mely sikerre vezetett. Egér modellszervezetekben és transzgénikus nematódáknál az idegsejtek Alzheimer-betegséghez kötődő tau hiperfoszforilációjának gátlásával sikerült visszafordítani a memóriakárosodást. Örvendetes módon úgy tűnik, hogy a mitofágia beindításának módszereit hamarosan humán klinikai vizsgálatokban is tesztelni lehet.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink