hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Trikordert adnak a civilek kezébe

Elég 10 másodpercre a homlokhoz érinteni, és több fontos egészségügyi adatot is megmér az első tényleg működő orvosi trikorder.

A trikorder nevű eszköz először a Star Trek című sorozatban tűnt fel, és akkor persze csak a kamerák kedvéért működött – idézi fel a lap.

A Scanadu Scout meg is haladta előképét: míg a Star Trek-béli trikordert a képernyőre álmodott űrhajók orvosi személyzete használta, addig a most létrehozott eszközt bárki használni tudja. A fejlesztők célja éppen ez volt: nagyjából olyan egyszerű legyen ellenőrizni az alapvető egészségügyi adatainkat, mintha csak ránéznénk az e-mailjeinkre.

A kis kütyüt mindössze 10 másodpercig kell a célszemély homlokához érinteni, és ez elég ahhoz, hogy megmérje a szívritmust (pulzust), a vérnyomást, a test felületi- és maghőmérsékletét, a véroxigénszintet, a légzésritmust, kirajzoljon egy teljes EKG-görbét és felmérje az érzelmi állapotot (a stressz szintjét) is. Az adatokat az okostelefonunkhoz Bluetooth-on át csatlakozó eszköz egy alkalmazásban jeleníti meg, itt tárolhatók, illetve tovább is küldhetők a mérési eredmények – olvasható a hvg.hu-n.

(forrás: HVG)

cimkék

POC
hirdetés

Könyveink