hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Traumás agysérülés után évekig fokozott a stroke kockázata

A traumás agysérülést követő első három hónapban tízszeresére nő a stroke rizikója – állapította meg egy, a Stroke: Journal of the American Heart Association című folyóiratban megjelent új vizsgálat.

„Ésszerű feltételezés, hogy a traumás agysérülés okozta cerebrovaszkuláris károsodás vérzéses vagy iszkémiás stroke-ot okozhat. Mindeddig azonban egyetlen vizsgálat sem foglalkozott a traumás agysérülés és a stroke korrelációjával” – mondta Herng-Chin Lin, a tajvani Taipei Orvostudományi Egyetem professzora, a közlemény senior szerzője.

Traumás agysérülés akkor történik, ha valamilyen külső erő hatására – például eleséskor, gépkocsibaleset kapcsán vagy erőszak esetén – az agy normális működésében zavar támad. Gyakori betegségről van szó: csak az Egyesült Államokban évente minden 53. személy szenved el traumás agysérülést – jelentette 2004-ben a CDC (Centers for Disease Control and Prevention, Betegségmegelőző és -ellenőrző Központ).

A kutatók most egy országos tajvani adatbázis alapján azt vizsgálták, hogy milyen gyakorisággal fordul elő stroke a traumás agysérülést követő öt év alatt. A 23 199 felnőtt beteg 2001 és 2003 között szenvedett el traumás agysérülést, ami miatt ambulánsan vagy kórházban látták el őket. Az ő adataikat 69 597 olyan betegével vetették össze, akiknek nem traumás agysérülése volt. A betegek átlagos életkora 42 év volt, és 54 százalékuk volt férfi.

A sérülést követő három hónap alatt a traumás agysérüléses betegek 2,91 százalékában alakult ki stroke, míg az összehasonlító csoportban csak 0,30 százalékukban – azaz a különbség tízszeres volt.

A továbbiakban az idő múlásával fokozatosan csökkent a stroke kockázata – egy év elteltével 4,6-szoros, 5 év elteltével 2,3-szoros volt.

A kockázat azok esetében volt a legnagyobb, akikben a trauma csonttörést okozott. Az ilyen betegekben az első három hónapban 20-szor akkora volt a stroke kockázata, mint a csonttörés nélküli esetekben. Az idő múlásával ez a kockázat is csökkent.

A traumás agysérülés szignifikánsan növelte a szubarachnoideális és az intracerebrális vérzés előfordulását a nem traumás agysérüléshez képest. Az életkor és a nem figyelembevétele után az is kiderült, hogy a traumás agysérülés után megnőtt a hipertónia, a diabétesz, a koronáriabetegség, a pitvarfibrilláció és a szívelégtelenség valószínűsége is.

Mint Lin professzor elmondta, a traumás agysérülés után elengedhetetlen az agy korai képalkotó vizsgálata – például MRI-vel –, és a betegeket a traumát követő hónapokban-években intenzíven monitorozni kell. Emellett minél szélesebb kört kell megismertetni a stroke-ra utaló jelekkel és tünetekkel.

(forrás: Medical News Today)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink