hirdetés
hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Híradás a füredi kardiológuskongresszusról

Akcióban a stroke megelőzéséért

A Magyar Kardiológusok Társaságának 2011. május 11-14. között Balatonfüreden megrendezett Tudományos Kongresszusán 217 előadás és 47 poszterbemutató keretében került sor a kardiológia aktuális problémáinak és legújabb tudományos eredményeinek prezentálására.

A konferencia kiemelten foglalkozott azokkal a terápiás területekkel, amelyek kapcsán érdemi tudományos előrelépés történt a közelmúltban. Ezek közé sorolandó a szívritmuszavarok kérdésköre is. A pitvarfibrilláció (PF) klinikai jelentőségét tükrözi, hogy az utóbbi fél évben három új vezérfonal született (ESC, ACC/AHA, CCS) a betegség diagnosztikájával és kezelésével kapcsolatban. Jó hír a magyar kardiológusok számára, hogy az Európai Kardiológus Társaság tavaly ősszel kiadott szakmai ajánlása már magyar nyelven is hozzáférhető – újságolta Dr. Csanádi Zoltán PhD (DEOEC Kardiológiai Klinika) az „Akcióban a stroke megelőzéséért” című szimpóziumon. Az ESC ajánlásában a PF osztályozása és a terápiás célok alapvetően nem változtak. Szemléletváltás történt viszont abban a tekintetben, hogy prioritássá lépett elő a beteg komfortérzetének biztosítása. A thromboembóliás rizikó megállapítása az előadó által ismertetett, új CHA2DS2-VASc pontrendszer alapján, a vérzés kockázatának megállapítása pedig a HAS-BLED Score figyelembe vételével kell, hogy történjen. A thromboembóliák hatékony megelőzésében ígéretes vizsgálati eredmények születtek a horizonton feltűnő Xa faktor gátló és direkt trombin inhibitor készítményekkel kapcsolatban – közölte Dr. Csanádi Zoltán –, amelyek a kumarinkezelés jövőbeni alternatíváját jelenthetik.

Akcióban a stroke megelőzéséértA PF megötszörözi a stroke kialakulásának rizikóját és vaszkuláris eredetű demenciát, kognitív funkcióromlást is generálhat – hívta fel a figyelmet Prof. Dr. Csiba László (DE OEC Neurológiai Klinika). A stroke e típusa igen nagy arányban okoz súlyos rokkantságot és a kimenetele gyakrabban halálos. A társadalom elöregedése miatt Európában egyre többen – ma hatmillióan – szenvednek pitvarfibrillációban. A betegek száma 2050-re várhatóan megduplázódik. Mindezeket mérlegelve számos orvos-szakma képviselői, egészségpolitikusok, valamint betegszervezetek összefogtak, és 2009-ben létrehozták az „Action for Stroke Prevention Alliance” elnevezésű nemzetközi szervezetet azzal a céllal, hogy rávilágítsanak a stroke és a PF közötti összefüggésekre, a betegség súlyos egyéni és társadalmi terheire, előmozdítsák a megelőzést, valamint elérjék, hogy a probléma kellő súllyal jelenjen meg az EU és a tagországok egészségpolitikájában.

Átláthatóbb betegségmenedzsment és tervezhetőbb forrásallokáció megteremtésére törekszik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár – derült ki Dr. Gajdácsi József főosztályvezető (OEP) előadásából. Ezt a célt szolgálják a gyakran előforduló, népegészségügyi jelentőséggel bíró, illetve magas mortalitással járó betegségcsoportok finanszírozási protokolljai, amelyek foganatosítása az új jogszabályi környezetben – a 12/2009 (IV.22.) EüM. rendelet alapján – vált lehetővé. 2011. május 12-től az OEP honlapján megtekinthető és 45 napon belül észrevételezhető a stroke primer és szekunder prevenciójának, valamint az akut stroke diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokolltervezete. Az OEP főosztályvezetője reményét fejezte ki, hogy a társadalmi vitát követően olyan finanszírozási irányelvek léphetnek hatályba Magyarországon, amelyek e súlyos betegség visszaszorulását eredményezhetik.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés