hirdetés
2021. január. 18., hétfő - Piroska.

Csökken a betöltetlen fogorvosi praxisok száma

A Magyar Hírlap szerint két év alatt radikálisan, hatvannal csökkent az üres alapellátó fogorvosi praxisok száma 249-ről 189-re, sok megyében megfeleződtek a gazdátlan körzetek, és mindössze egy térségben, a fővárosban emelkedett az üres rendelők száma.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) Alapellátó Osztályának legfrissebb, márciusi adataiból ugyanakkor kiderül, hogy a budapesti betöltetlen fogorvosi praxisok száma is mindössze hárommal nőtt 2017 márciusához képest. Az összes többi megyében stagnált vagy csökkent ugyanez a szám.

Borsod-Abaúj-Zemplén (12), Hajdú-Bihar (1), Nógrád (20) és Tolna (3) megyében két év alatt nem változott a helyzet a gazdátlan praxi­sokat illetően. Ezzel szemben Veszprém és Zala megyében megfeleződött a betöltetlen helyek száma: előbbi esetében tízről ötre, utóbbinál tizennégyről hétre csökkent az adat. Az ÁEEK legfrissebb adatai szerint Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében héttel, Fejér megyében nyolccal, Győr-Moson-Sopron és Heves megyében hat-hattal kevesebb a gazdátlan fogorvosi körzet. A legrégebben, 1999 októbere óta üresen álló praxis a Nógrád megyei Bátonyterenyén van, ezt követi a Vas megyei Vasvár és Budapest VIII. kerülete, ahol 2002 októbere óta áll gazdátlanul egy-egy praxis.

Az alapellátó fogorvosok finanszírozása 2010 óta folyamatosan növekszik, azóta összesen 13,5 milliárd forinttal több támogatást kaptak a praxisok. Ugyanakkor az érintettek év eleje óta többször kilátásba helyezték tiltakozó akció szervezését, mivel a háziorvosokéhoz képest alacsonyabb támogatást kapnak, emlékeztet a lap.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink