hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Többlépcsős kormányátalakításra készül Orbán

Hoffmann egyelőre bizalmat kapott, Szócska visszavágyik az egyetemre, Réthelyi gyenge, Matolcsy egy fantaszta - írja a Népszabadság.

Egy kormányközeli forrás úgy tájékoztatta a lapot: kormányátalakítás lesz, Orbán Viktor – a dolgok jelenlegi állása szerint – többlépcsős változtatást tervez. Miniszteri poszton cserére várhatóan decemberben–januárban kerülhet sor, a 2012-es adótörvények, a költségvetés, és a többtucatnyi sarkalatos törvény elfogadása után. A miniszterelnök állítólag tavaly, az első nem hivatalos kormányülésen azt közölte a miniszterekkel, mandátumuk 2011. december 31-ig szól.

A Népszabadság forrásai szerint az a fideszes alaphang, hogy a humán csúcsminisztérium „nincs irányítva”, Réthelyi Miklós „gyenge”, nyáron mennie kellene - a miniszter távozásáról nem most beszélnek először, épp a Népszabadság írta meg januárban, majd ugyanerről számolt be áprilisban is, mindkét alkalommal Magyarország EU-s elnökségének lezárultát jelölték meg várható időpontként. További miniszterek neve is szerepel a lap összeállításában, így Matolcsy Györgyé, aki "az általános vélekedés szerint egy fantaszta", és az utolsó költségvetése a 2012-es lesz, de Martonyi Jánost és Fellegi Tamást is említik a lehetséges listán.

Mi a helyzet az államtitkárokkal?

A Népszabadság szerint Szócska Miklósért „sem rajongott” a Fidesz-frakció, de az egészségügyi államtitkár (miután a gyógyszerkasszaügy kapcsán meglebegtette lemondását) stabilizálta pozícióját. Most viszont azt hallani: nem cél számára, hogy végigvigye a ciklust, „visszavágyik az egyetemre”.

Az összeállításban külön bekezdésben foglalkoznak Hoffmann Rózsával, aki az általa jegyzett oktatási koncepcióval tematizálta az elmúlt napok híreit, és aki állítólag a miniszterelnökkel is konfliktusba keveredett emiatt: "Orbán Viktor néhány hete szénné égette egy kormányülésen". A lap azonban úgy értesült, hogy mindezek ellenére "nincs szándék a leváltására", ugyanakkor a cikk hozzáteszi: "minden kiszámíthatatlan".

Az államtitkár asszony a TV2 ma reggeli adásában egyébként cáfolta a közelmúltban megjelent híreket arról, hogy megszűntetnék, szétszednék a Corvinus Egyetemet. Mint mondta, az intézményre szükség van és meg is fog maradni. Hozzátette: szándékukat teljesen félreértették, az egyetem bezárása rossz ötlet.

(forrás: MedicalOnline, Népszabadság , tv2)

cimkék

hirdetés

Könyveink