hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Több a nagyivó

A diplomások között nőtt leginkább a nagyivók aránya a legutóbbi Orbán-kormányok alatt: a számuk gyakorlatilag megduplázódott 2009 és 2019 között – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból a Népszava szerint.

Amíg a teljes népességre vetítve az utolsó baloldali kormány idején, 2009-ben 2,9 százalék volt a sokszor a pohár fenekére nézők aránya, addig 2019-re már 6,1 százalékuk ivott az átlagosnál nagyobb mértékben. Miközben nőtt a pohár után gyakrabban nyúlók, úgy csökkent az alkoholt ritkán fogyasztók aránya a diplomások között: míg korábban 24,5 százalékuk vallotta magáról hogy egyáltalán nem fogyaszt alkoholt, 2019-ben már csak 16,6 százalék számított közöttük absztinensnek.

A legfeljebb nyolc általános végzettséggel rendelkezők között már nincsenek ennyire eltérő különbségek, ha az elmúlt évtizedet nézzük: amíg korábban közülük 4,2 százalék számított nagy ivónak és 10,3 százalékuk volt mértékletes alkoholfogyasztó, addig a NER időszakában 4,4 százalékuk a nagyivók, és 10 százalékuk a mértékletes alkoholfogyasztók sorát gyarapította.

Ha Magyarország területét nézzük, elmondhatjuk: Budapesten (6,4 százalék) és Pest megyében (6, 8 százalék) a legmagasabb a nagyivók aránya. Legkevesebben a Dél-Alföldön tartoznak ebbe a kategóriába, ott csupán 3,4 százalék ez az arány. A statisztikai adatok szerint a teljes népesség körében 2009-ben a teljes lakosság 4,6 százaléka számított nagyivónak, és 15,1 százalékuk volt mértékletes alkoholfogyasztó, addig 2019-re már a magyarok 5,2 százaléka ragadta magához a poharat eltúlzott mértékben, és 20,2 százalékuk számított mértékletes alkoholfogyasztónak, írja a lap.

(forrás: Népszava Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés