hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Terjed a kéz-láb-száj szindróma új, súlyosabb formája

Gyermeke este egészségesen alszik el. Másnap reggelre magas láza van, rossz a közérzete és élénkvörös hólyagos kiütések borítják az egész testét. Az USA-beli Johns Hopkins Egyetem Gyermekgyógyászati Központjának dermatológusa azt mondja, hogy az utóbbi néhány hónapban meglehetősen gyakorivá vált ez a jelenség, ami miatt a rémült szülők azonnal gyermekorvoshoz vagy egyenesen a sürgősségi ellátásra viszik gyermeküket.

Dr. Bernard Cohen, a Johns Hopkins Egyetem gyermek-bőrgyógyásza és kollégája, dr. Kate Puttgen közel 50 ilyen esetet láttak az utóbbi hónapokban, és számtalan telefonhívást kaptak részben ijedt szülőktől, részben aggódó orvosoktól. Dr. Cohen úgy gondolja, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, mivel az új esetek többségét a körzeti gyermekorvoshoz viszik.

Dr. Cohen és dr. Puttgen meg akarják nyugtatni a szülőket: elmondják, hogy a betegség általában jóindulatú, 7-10 nap alatt minden kezelés nélkül elmúlik és nincsenek súlyos szövődményei.

Egy viszonylag gyakori vírusos betegségről van szó, a kéz-láb-száj szindrómáról, azonban most más formában jelentkezik, mint szokásosan” – mondja dr. Cohen.

A bűnös a közönségesen előforduló Coxsackie vírus egy szokatlan törzse (a szokványos kéz-láb-száj szindrómát is rendszerint Coxsackie vírusok okozzák). Az új törzs a Coxsackie A6 szerotípusa, amely korábban csak Afrikában és Ázsiában fordult elő, most azonban megjelent szerte az USA-ban is.

A Coxsackie vírus általában az 5 évesnél kisebb gyerekeket betegíti meg, rendszerint a nyári-őszi időszakban. A szokásos tünetek: láz, rossz közérzet, majd 1-2 nap múlva a kezeken, a lábakon és a szájnyálkahártyán nem viszkető, vörös, a bőrből esetenként kiemelkedő kiütés jelenik meg.

Az új törzs azonban valamelyest másképp viselkedik, mint azok a rokonai, amelyek már régóta az USA-ban élnek. Egyrészt valamivel nagyobb a kockázata annak, hogy súlyosabb betegség alakul ki, másrészt a kiütések minden testtájon megjelennek, a karokon, a láb egészén, az arcon és a gluteális tájékon is. Ez a törzs az 5 évesnél idősebb gyerekeket is gyakran megfertőzi.

„Ami mégis megnyugtató, az az, hogy bár az elváltozások nagyon csúnyán néznek ki, a betegség mégsem okoz súlyos tüneteket” – mondja dr. Puttgen.

Fontos tudni, hogy az új vírus által okozott kiütések a herpes simplex vírus okozta elváltozásokat utánozhatják – ez utóbbi betegségben antivirális szereket kell adni, míg a Coxsackie okozta kiütés és betegség nem igényel kezelést.

Dr. Cohen és dr. Puttgen a vírus terjedésének megakadályozására elsősorban a gyakori kézmosást és a jó általános higiénét javasolják. Ha a gyermekorvos felismeri a betegséget, és a gyermeknek más baja nincs, nem szükséges specialistához küldeni – mondják.

Ha a gyermek láza nem nagyon magas és egyébként jól van, csak várni kell és megfigyelni a gyereket. Orvost akkor kell hívni, ha a gyermeknek problémája van az evéssel vagy az ivással, vagy komoly betegnek látszik.” Különösen alaposan figyelnie kell a gyermekorvosnak az immundeficienciában, rákban vagy más súlyos betegségben szenvedő gyermekekre, hogy megelőzze vagy azonnal kezelje az esetleges szövődményeket - írja a  Newswise.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Newswise)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés