hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Tehermentesíthetik a háziorvosok a sportorvosokat

Kisebb szakmai felzúdulást váltott ki, hogy egy kormányrendelet alapján tavaly óta háziorvosok és házi gyermekorvosok is elvégezhetik a körzetükbe bejelentkezett amatőr sportolók sportorvosi vizsgálatát, arja a TEOL.

A háziorvosok az Országos Sportegészségügyi Intézetet (OSEI) szakmai irányelveiben meghatározott protokoll szerint végezhetik a sportegészségügyi vizsgálatot.

– Tizennyolc éves kor alatt hat hónapig, efelett tizenkét hónapig érvényes a versenyengedély. Sportágtól is függ, hogy milyen vizsgálatokat kell elvégezni – mondta a TEOL-nak dr. György Mária bonyhádi sportorvos. – A küzdősportot választók (ökölvívás, birkózás) esetében több szakorvosi vizsgálatra van szükség, például ideggyógyászati, orthopédiai, szemészeti kivizsgálás is a szakmai protokoll része. Sportágtól függetlenül kötelező eleme a vizsgálatnak egy 46 kérdést tartalmazó kérdőív, a gyerek tölti ki, de a szülőnek is alá kell írni. Látásvizsgálat, súly- és magasságmérés, fizikális vizsgálat, vérnyomásmérés, valamint a rutinba tartozik a 12 elvezetéses EKG- és vizeletvizsgálat is. Tehát egy komplett belgyógyászati szűrésen esnek át a páciensek.

A többek között sportorvosi szakvizsgával is rendelkező orvos ismertette: 30 év feletti sportolóknál vérvizsgálatot is kérnek, hiszen nagyobb eséllyel alakulhat ki magas vérnyomás, vagy anyagcsere-probléma. Dr. György Mária jelezte, előjegyzés alapján dolgoznak, területi ellátási kötelezettsége van, a körzetébe több ezer amatőr sportoló tartozik.

A Magyar Sportorvostársaság vezetőségében ellenkezést váltott ki a kormányrendelet. Állásfoglalásuk szerint megdöbbentő, hogy miközben a kormány kiemelt stratégiai ágazatként kezeli a sportot, ezzel összefüggésben rendeződni látszik a Sportkórház elhelyezése és finanszírozása is, a sportegészségügyi ellátórendszer szakemberbázisát mégis gyengíti a szakma presztízst csökkentő intézkedéssel.

– Amikor véget érnek a pontvadászatok, június 2. és december 2. után küldöm el sportorvoshoz a kétszáz gyereket – nyilatkozta Karszt József, a Paksi FC technikai vezetője. – Dr. Bősz Ildikónál lefoglalok egy hetet, reggeltől délig óránként hat fiatal esik át a vizsgálaton. A gyerekek folyamatosan fejlődnek, a doktornő követi a növekedésüket és információkkal lát el minket az állapotukról.

Karszt József hozzátette: a hivatásosoknak tizenháromezer, amatőröknek kétezer, a tizennyolc év alatti sportolóknak ezer forint a vizsgálatok térítési díja.

 
(forrás: TEOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés