hirdetés
hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.
hirdetés

Lázadnak a sportorvosok

A Magyar Nemzet birtokába jutott az az állásfoglalás, amely szerint a kormány gyengíti a sportorvosi ellátórendszer szakemberbázisát.

A sportorvos feladatait az amatőr sportoló háziorvosa, házi gyermekorvosa is elláthatja – derült ki korábban.

A változtatás igen komoly szakmai ellenállást váltott ki. A Magyar Nemzet birtokába jutott a Magyar Sportorvostársaság vezetőségének korábbi állásfoglalása az azóta már életbe lépett módosítással kapcsolatban. Ebben azt írják, megdöbbentő, hogy miközben a kormány kiemelt stratégiai ágazatként kezeli a sportot, ezzel összefüggésben rendeződni látszik a Sportkórház elhelyezése és finanszírozása is, a sportegészségügyi ellátórendszer szakemberbázisát mégis gyengíti a szakma presztízsének csökkenését eredményező intézkedéssel.

Mint írták, kérdés, hogy a továbbiakban miért lenne érdeke a sportorvosi szakvizsga megszerzéséért erőfeszítést tenni a kollégának, ha háziorvosként vagy házi gyermekorvosként is kompetens lesz valaki a sportorvosi tevékenységben. A társaság úgy véli, hogy manapság inkább magas szinten és speciálisan képzett szakemberekre van szükség, akik megfelelnek a sport felértékelődéséből eredő kihívásoknak. Főleg most, hogy egyre többen mozognak, és a mindennapos testnevelést is bevezették az iskolákban.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a sportolók körében előforduló hirtelen szívhalál valószínűsége kisebb, ha megfelelő szakemberek kezelik őket. A sportorvoslás azonban nem része a graduális képzésnek, így a szakmát az egyetemi képzés során nem lehet megismerni. Vagyis: a háziorvos nem feltétlen a legjobb választás, ha sportorvosi vizsgálatról van szó. Arról nem is beszélve, hogy így az egyébként is számtalan nehézséggel – orvosok elöregedése, betöltetlen praxisok miatti többletfeladatok – küzdő alap-ellátórendszert terhelik tovább. Jelenleg egyébként az országos hálózatban mindössze 140 sportorvos dolgozik.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés