2022. május. 18., szerda - Erik, Alexandra.
hirdetés
hirdetés

Tablettával is kiváltható lehet a mozgás vérnyomáscsökkentő hatása

Amerikai kutatók eredményei szerint a májban képződő béta-hidroxivajsav képes csökkenteni a vérnyomást a nátriumbevitel csökkentése vagy testmozgás nélkül is, így akár tabletta formában bevéve is eredményezhetne a testmozgáshoz hasonló vérnyomáscsökkentő hatást, közölte a PharmaOnline.

A Cell Reports folyóiratban október 16-án megjelent cikkükben a Toledo Egyetem (USA, Ohio állam) kutatói a májban képződő béta-hidroxivajsav prekurzorának (1,3-butándiol) bevitelével új módszert találtak a sóérzékeny magas vérnyomás csökkentésére. A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Salt-Responsive Metabolite, β-Hydroxybutyrate, Attenuates Hypertension; Cell Reports, DOI:https://doi.org/10.1016/j.celrep.2018.09.058.

A Toledo Egyetem kutatócsoportja felfigyelt arra, hogy a nagy mennyiségű só fogyasztása a véráramból kimutatható béta-hidroxivajsav koncentrációjának csökkenését okozza. Amikor pótlólagosan vittek be laboratóriumi patkányok szervezetébe béta-hidroxivajsavat (pontosabban annak prekurzorát, az 1,3-butándiolt, melyből a máj béta-hidroxivajsav ketontestet állít elő) a vérnyomás a normál szintre állt vissza. Innen jött az ötlet egy olyan tabletta kifejlesztésére, mellyel a sóérzékeny magas vérnyomás akár testmozgás nélkül is kontrollálható lenne. Ez különösen fontos lenne olyan betegeknél, akik valamilyen ok miatt nem, vagy csak korlátozott mértékben képesek testmozgást végezni.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

A béta-hidroxivajsav egy ketontest, melyet a máj zsírsavakból metabolizál. Korábban nem feltételezték, hogy szerepet játszana a vérnyomás kontrollálásában, ám a Toledo Egyetem kutatói többször is észleltek kapcsolatot a molekula termelődése és a vérnyomást növelő vagy csökkentő környezeti tényezők között. Az irodalmi adatok tanulmányozása során már találtak megfigyeléseket arra, hogy a béta-hidroxivajsav koncentrációja testmozgás és kalóriamegvonás következtében megemelkedett (mindkét említett tevékenység csökkenti a vérnyomást). A kutatók remélték, hogy egy olyan új mechanizmust fedeztek fel, mely a sófogyasztást és a vérnyomás növekedését köti össze.

Elméletük igazolására patkányok ételébe prekurzort (1,3-butándiol) kevertek, és megfigyelték, hogy a máj által előállított béta-hidroxivajsav a vesébe vándorol, ahol a magas vérnyomással gyakran összefüggésbe hozott gyulladást, így a vérnyomást is képes csökkenteni.

Egyelőre a kutatók vizsgálják, hogy a prekurzor molekula más szervekre milyen hatást fejt ki, illetve, hogy pontosan mekkora mennyiség lehet az, amely emberekben is számottevő vérnyomáscsökkentő hatást eredményezne. Amint sikerül begyűjteni a szükséges adatokat, a kutatók megkezdenék a klinikai vizsgálathoz szükséges források felkutatását, írta a lap.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

A Magyar Tudományos Akadémia székháza ad otthont Budapesten a 2022-es Sclerosis Multiplex Világnapnak május 28-án.

Hiába kérte többek között a Magyar Orvosi Kamara is, hogy külön egészségügyi minisztérium feleljen a jövőben az egészségügyet érintő döntésekért, ez a jelek szerint nem fog megvalósulni.