hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Kiváló eredményeket mutat a szívelégtelenség otthoni rehabilitációja

Egy brit tanulmány arról számol be, hogy a szívelégtelenségben szenvedők otthoni rehabilitációja egyrészt számottevően javította a betegek életminőségét, másrészt valamivel olcsóbb is volt, mint a hagyományosan kórházban végzett kezelés.

A European Journal of Preventive Cardiology folyóiratban október 10-én megjelent cikk a szívelégtelenségben szenvedő betegek otthoni rehabilitációjának életminőségre gyakorolt hatásait és költségvonzatát hasonlította össze a kórházi kezeléssel. A teljes cikk az alábbi linken érhető el: The effects and costs of home-based rehabilitation for heart failure with reduced ejection fraction: The REACH-HF multicentre randomized controlled trial, European Journal of Preventive Cardiology (2018). DOI: 10.1177/2047487318806358.

A REACH-HF vizsgálatban olyan 70 év átlagos életkorú betegek vettek részt, akiknél csökkent bal kamrai ejekciós frakciót (átlagosan 34%) mutattak ki. Ezeknél a betegeknél általában kórházi kezelést írnak elő, ahová a betegek gyakran nem mennek el, jelenleg 10 szívelégtelenségben szenvedő betegből 1 részesül csak valamilyen rehabilitációban. A vizsgálatban ezért nem kórházi rehabilitációt írtak elő számukra, hanem 12 héten keresztül szakápolók és fizioterapeuták segítették őket otthonukban, valamint olyan anyagokat kaptak, melyek segítségével megtervezhették életmódjukat, étrendjüket.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A gyakorlatok között eleinte székben végezhető mozgásformák (kéz-és lábemelések), később sétálás szerepelt, de fontos eleme volt a rehabilitációnak a különböző stresszkezelési technikák elsajátítása is. Az eredményeket a betegek egy kérdőíven rögzítették (Minnesota Living with Heart Failure questionnaire (MLHFQ)), és 12. hónapot követő elemzések szerint az otthoni kezelés életminőségre gyakorolt hatása klinikailag előnyösebb volt, mint az egészségügyi központokban végzett rehabilitációé, ráadásul megfizethető alternatívát nyújt a hagyományos kórházi kezeléssel szemben.

Az otthoni kezelés teljes költségét a vizsgálatban betegenként 418 angol fontra (kb. 155 ezer Ft) lőtték be, ami alacsonyabb, mint a brit társadalombiztosítás által erre a célra fizethető összeg (477 font, azaz 177 ezer Ft). Az Egyesült Királyságban a szívelégtelenség 900 ezer embert érint, ami a társadalombiztosítás számára évi 1 milliárd font (370 milliárd Ft) kiadást jelent. Magyarországon 150-200 ezer embert érint a szívelégtelenség, közülük 70 ezer szorulna feltétlenül szigorúan kontrollált ellátásra, gondozásra. A kórkép prognózisa meglehetősen rossz: a diagnózist követő egy éven belül a betegek kb. 15-20 százaléka meghal, a súlyos nyugalmi panaszokkal bíró betegeknek pedig csupán fele éri meg a következő évet.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés