hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Sztatinok és diabétesz-rizikó

A sztatinok szedése a 2-es típusú diabétesz kialakulásának a rizikóját 38 százalékkal emelheti, írja a PharmaOnline.

Az, hogy a sztatinok szedése csökkenti a kardiovaszkuláris rizikót, ismert és igazolt. Kevesebb információval rendelkezünk arról, hogy ezeknek a koleszterinszint-csökkentő hatóanyagoknak a szedése hogyan hat a vércukorszintre, írja a PharmaOnline.

Rotterdami kutatók nemrégiben a British Journal of Clinical Pharmacology hasábjain számoltak be a sztatin-terápia és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának rizikója közötti kapcsolatot boncolgató vizsgálati eredményeikről.

15 éves követéses vizsgálat

Forrás: 123 rf.com
Forrás: 123 rf.com

A prospektív megfigyeléses vizsgálatban Rotterdam Ommoord városrészének lakói vettek részt. Olyan személyeket (n=9535 fő; 45 év fölötti életkor, átlagéletkor 64,3 év a vizsgálat kezdetén) válogattak be a vizsgálatba, akik (a vizsgálat kezdetekor) nem voltak cukorbetegek. Az ő egészségi állapotukat 15 éven keresztül (1997 és 2012 között) követték nyomon.

Az eredmények alapján a sztatinok szedése emelte mind az inzulinrezisztencia, mind pedig a 2-es típusú diabétesz kialakulásának a kockázatát. Ez utóbbi megjelenésének a kockázata 38 százalékkal volt magasabb azoknál, akik sztatinokat szedtek. Különösen kifejezettnek bizonyult a sztatinok szedése jelentette diabétesz-rizikó- növekedés azoknál, akik túlsúlyosak voltak, és emiatt a glükóz-háztartásuk egyensúlya megbomlott.

Az ok-okozati kapcsolat nem bizonyított

A citált eredmények alapján nem jelenthető ki egyértelműen, hogy ok-okozati kapcsolat létezik a sztatinok szedése és a diabétesz-rizikó között.

Lehetséges, hogy a fokozott diabétesz-rizikó hátterében egy olyan paraméter áll, ami az emelkedett cukorbetegség-kockázat mellett az emelkedett koleszterinszintért, így a sztatinok szedéséért is felelős lehet. Másként fogalmazva, lehetséges, hogy az emelkedett koleszterin-szint és a fokozott cukorbetegség-rizikó „egy tőről fakadnak”.

Lehetséges azonban az is, hogy a sztatinok okozzák a hasnyálmirigyben a béta-sejtek funkcióromlását, ilyen módon emelve a cukorbetegség rizikóját. Ez utóbbira vonatkozóan vannak kísérletes bizonyítékok, azonban ezek humán vonatkozásainak a megerősítése vagy elvetése klinikai vizsgálatokat tesz szükségessé.

A vizsgálatot vezető kutatók javaslata

A vizsgálati eredmények arra utalnak, hogy a sztatinok szedése növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a rizikóját. Érdemes tehát a sztatinokat szedő betegeknél a rendszeres vércukorszint-ellenőrzésre hangsúlyt fektetni, tanácsolják a közlemény szerzői. Továbbá, a túlsúlyos és elhízott pácienseknek mindenképpen ajánlott a fogyás.

(Forrás: BJCP)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés