hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Ezért nem szedik a sztatinokat

A betegek majdnem fele nem szedi be a neki rendelt koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket, olvasható a PharmaOnline-on.

A betegek egy része tart a sztatinok alkalmazásától és visszautasítja a terápiát, miközben a sztatinok alkalmazása igazoltan csökkenti a kardiovaszkuláris elhalálozást, írja a PharmaOnline. Az Amerikai Egyesült Államok AHA (Amerikai Szív Társaság; American Heart Association) és ACC (Amerikai Kardiológiai Szakkollégium; American College of Cardiology) szakmai szervezetei adataira hivatkozva 2003 és 2012 között 18 százalékról 26 százalékra emelkedett a sztatinokat szedők aránya. 2011-2012-re a koleszterinszintet csökkenteni szándékozó betegek 93 százaléka valamilyen sztatint alkalmazott. Részben ennek a hatóanyagcsoport szedésének betudhatóan, részben egyéb faktorokra (pl. dohányzás abbahagyása, a prevenciós és terápiás ellátás javulása) visszavezethető módon az emelkedett  koleszterin-szintű betegek aránya 18,3 százalékról 12,9 százalékra redukálódott.

Mégis, a betegek egy része lemond a sztatinok alkalmazásáról, tartva azok mellékhatásaitól. Az USA-beli CDC (Centers for Disease Control and Prevention) 2005 és 2012 közötti adatai alapján a betegek majdnem fele nem szedi be a neki felírt koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket.

A betegek 5 százalékánál izompanaszok jelentkezhetnek

A sztatinok szedésével kapcsolatos egyik leggyakoribb mellékhatás az izomfájdalom és izomgörcsök jelentkezése, ami a sztatin-terápiában részesülő betegek mintegy 5 százalékát érinti. Mint egy vizsgálatból kiderült, a betegek hajlamosak izom-mellékhatásokról beszámolni, ha tudatában vannak annak, hogy sztatinokat alkalmaznak. A nocebo-hatásra visszavezethetően 41 százalékkal több beteg számolt be izmokat érintő mellékhatásokról, ha tudatában voltak annak, hogy ők sztatinokat szednek, mintha ezt nem tudták.

Mit tehet a gyógyszerész? A panaszok jelentkezése esetén azonnal orvoshoz kell irányítani a beteget! A mellékhatások megjelenésekor egyéb sztatinra váltás vagy az alkalmazott hatóanyag dózisának a csökkentése célravezető lehet.

Összességében kevés mellékhatás

Egy 2014-ben a European Journal of Cardiology folyóiratban megjelent, 29 korábbi vizsgálat eredményeit összegző közlemény alapján a sztatint szedőknél tapasztalt mellékhatások a placebot szedőknél tapasztalt mellékhatásokkal összemérhetők. 2016-ban egy, a Lancet folyóiratban megjelent közlemény hangsúlyozta azt, hogy sztatinok hatásai messzemenően ellensúlyozzák a hatóanyag-csoport mellékhatásait.

A sztatinok szedése számos betegség megelőzésében nyújt hatásos segítséget. Mint arra a legújabb vizsgálatok is rávilágítanak, a kardiovaszkuláris prevención túl a sztatinok szedése mintegy 15-25 százalékkal mérsékli a vénás tromboembólia kockázatát és 12-15 százalékkal csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának a rizikóját.

Egyéb mellékhatások, amikre nem árt ügyelni…

Mint arra a legújabb vizsgálatok is rámutattak, a sztatinok alkalmazása növelheti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának a rizikóját, különösen idős korban. Mindez az évenkénti rendszeres laborvizsgálatok és a terheléses vércukorszint-mérések fontosságára is felhívja a figyelmet. Továbbá tudni kell, hogy a várandós nőknél nem javasolt a sztatinok alkalmazása.

(Forrás: MNT)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés