hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Friss pénz kerül az egészségiparba

Jövő évtől a cégek tehermentes egészségbiztosítást köthetnek a dolgozóik javára, minek révén friss tízmilliárdok piacra áramlásával számolnak az ágazat vezetői – derül ki a biztositasiszemle.hu írásából.

A múlt héten jelent meg az a törvénymódosítás – emlékeztet a honlap -, melynek értelmében 2012-től a munkáltató által kötött betegségbiztosítások díja adó- és járulékmentessé válik. Mindez komoly változásokat jelent a magán-egészségügyi szolgáltatások igénybevételére szóló biztosítások piacán is, hiszen a vállalatok számára lehetőség nyílik a béren kívüli juttatások körének újragondolására, és a cafeteria-rendszeren belül vagy egyéb, béren kívüli juttatásként biztosíthatják munkavállalóik számára a magán egészségügyi szolgáltatások igénybevételét. A Generali és a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) előzetes számításai szerint a törvénymódosítás következtében rövid időn belül, akár már 2-3 év alatt 50 milliárdosra is nőhet ez az új piac.

A hazai biztosítási piacon már régóta elérhetőek az úgynevezett "szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítások", melyek nem csupán a magán egészségügyi ellátás árának kifizetésében jelentenek nagy segítséget, hanem a biztosítók a gyógyuláshoz szükséges, különféle egészségügyi ellátásokkal kapcsolatos "betegút" szervezési feladatokat is átvállalják az ügyfelektől. Ezeket a biztosításokat – szemben az egészségpénztári termékekkel – az emberek kizárólag a saját egészségi állapotuk javítására és karbantartására fordíthatják. A szolgáltatás igénybevételekor az ügyfél "helyett" a biztosító fizet a szolgáltatónak.

Az állami egészségügyben az apróbb ambuláns műtétek, sőt a járóbeteg-ellátás és a diagnosztikai vizsgálatok estében is gyakran hetekig-hónapokig tartó várakozási idővel kell számolni. Ezzel szemben a magánszolgáltatóknál várakozási idő szinte nincs, ugyanakkor a legegyszerűbb vizsgálatokért is súlyos összegeket kérnek tőlünk. Egy egyszerű kardiológiai vizsgálat ára 20 ezer forint körül mozog, egy nőgyógyászati vizsgálatért 10-30 ezer forintot, míg egy CT vagy MR vizsgálatért már akár 30 ezer forintot meghaladó összeget is elkérnek egy-egy magánrendelőben. A "szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítások" azt ígérik, hogy ügyfeleik időt és pénzt is spórolhatnak velük.

 

cimkék

hirdetés

Könyveink