hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Ki így, ki úgy – sokan odébbállnak

A szaktárca vezérkara csütörtökön kezd egyeztetni a rezidens szövetség képviselőivel. Nem maradnak téma nélkül. Bár a szövetség által készített legújabb felmérés kiértékelésével még nem végeztek, annyi már tudható, hogy az idén végző 750–800 doktor 30 százaléka biztosan külföldön folytatja, további 30 százalékuk még hezitál, a többiek – legalábbis egyelőre – a maradás mellett voksoltak.

Ez utóbbi azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy akár szakorvosjelöltként, akár később, már végzett szakorvosként találkozhatunk velük. Sokaknál ugyanis két-három év múlva telik be a pohár, s döntenek vagy a külföldi munkavállalás mellett vagy arról, hogy nem betegágy mellett, alacsony fizetésért, hanem a munkaerőpiac más szegmensében kamatoztatják speciális, az átlagnál lényegesen magasabban kvalifikált tudásukat.

A harc most a még mindig hezitáló 30 százalék itthon tartásáért folyik, mondta lapunknak a rezidens szövetség elnöke. Annál is inkább, mivel a számok tanúsága szerint a hazai orvosegyetemeken végzett 2010-es évfolyam után, immár az idén végzettek fele is hátat fordít a hazai egészségügynek. Aki éveket tölt külföldön Papp Magor tapasztalatai szerint annak nagyon nehéz lesz visszatérni a nehéz hazai körülmények közé. Ők tehát örökre elveszhetnek a magyar egészségügy számára.

Ez utóbbi a humán erőforrás helyzetét tekintve amúgy is meglehetősen roskatag állapotban van. Bár a hivatalos adatok szerint jelenleg 28 ezer aktív működési engedélyt tartanak nyilván, a becslések szerint körülbelül 10 százalékuk – 2500–3000 doktor – nem a közfinanszírozott ellátórendszerben  dolgozik, csupán működési engedélye van, további négy ezren pedig már betöltötték a 65. életévüket. Amennyiben az idén végzettek közül 250–300 fiatal eleve nem lép be a rendszerbe, s végérvényesnek tekinthető döntésük szerint külföldön folytatja, közel ezren pedig azért hagyják abba, mert nyugdíjba mennek vagy kihalnak a pályáról, hamarosan valóban nem lesz, aki az orvosi szobákban fogadja a betegeket. Létkérdés, hogy legalább a még tétovázó 30 százalék itthon maradjon, tette hozzá Papp Magor.

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink