2021. március. 09., kedd - Franciska, Fanni.

Szlávik János a vakcinákkal kapcsolatos tévhitekről

Hazánkban az első 120 ezer beoltott ember egyikénél sem jelentkezett heves allergiás reakció – jelentette ki a Metropolnak dr. Szlávik János.

Minimum nyolc hónapig, de egyes vélemények szerint akár több évig élvezheti a vakcina által nyújtott védettséget az, aki beoltatja magát – tudta meg a Metropol dr. Szlávik Jánostól, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosától. Hazánkban már kétféle amerikai vakcinával, Pfizer-Biontechel és Modernával is oltanak, de a jövőben angol Oxford-AstraZeneca, valamint kínai és orosz oltóanyag is érkezhet hazánkba. A szakember szerint ezek között felesleges különbséget tenni, hisz mindegyik ugyanazt tudja: nagy valószínűséggel megvéd a koronavírustól, ami a korlátozások nélküli, szabad élet kulcsa.

– A világon a legtöbb koronavírus elleni oltást eddig Kínában adták be, ott már több millió embert beoltottak – mondta dr. Szlávik János. – A tapasztalatok azt mutatják, hogy eddig egyik vakcina sem járt több szövődménnyel, mint a korábbiak. Amerikában az oltás 100 ezerből mindössze egyetlen esetben váltott ki heves allergiás reakciót, itthon pedig 120 ezerből egy súlyos allergiás reakciót sem észleltek. Az eddigi leggyakoribb tünet, amit itthon jelentettek, az az izomfájdalom volt, az is elmúlt 24 órán belül – tette hozzá az orvos.

Szlávik János a vakcinával kapcsolatos tévhiteket is eloszlatta.

– A vírus sokaknál tünetek nélkül van jelen, ám nem tudhatjuk, hogy akinek átadjuk, vajon túlélné-e a betegséget. Azok az egészséges fiatalok, akik a jövőben biztonságosan szeretnék meglátogatni szüleiket, nagyszüleiket, mindenképp oltassák be magukat – javasolta a főorvos.

– Az, hogy a vakcina legyengíti az immunrendszert, nem több, mint egy hangzatos oltásellenes szlogen. Ráadásul éppen az ellenkezője igaz, a vakcina ugyanis felvértezi a szervezetet egy olyan betegség ellen, amibe a világon már közel 2 millióan haltak benne.

Azzal a tévhittel kapcsolatban, hogy az oltás meddőséget okoz, a főorvos úgy fogalmazott:

– Az óriási ostobaságokat mindig nehéz megcáfolni, de azt biztosan kijelenthetjük, hogy az oltás kizárólag az immunrendszerre hat, a női ivarszervekhez az égvilágon semmi köze.

(forrás: Metropol)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!