2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Szlávik: Egyetlen mellékhatás sem lehet olyan rossz, mint a betegség

Most biztosan nem lesz újabb száz évünk a következő járványig, mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Blikknek.

Ön szerint betartotta a többség a javaslatokat, elhalasztották az idős rokonok látogatását, a karácsonyi közös ebédet, vacsorát, vagy pedig nem és újra elszabadul a járvány?

– A közös vacsorák azért veszélyesek, mert levesszük a maszkot és zárt helyen sok időt töltünk együtt. A gyerekek különösen veszélyesek lehetnek a nagyszülőkre, sokan tünetmentes hordozók. Legtöbben érzik a felelősséget és vigyáztunk egymásra. Elmaradtak a céges bulik, a szilveszteri rendezvények, nem gondolom, hogy megugrana most az esetszám. Igaz, pocsék jós vagyok, egy éve még azt mondtam, valószínűleg nem lesz világjárvány. Tévedtem. Remélem, abban nem fogok tévedni, hogy most az első negyedévben, ha mindenki számára elérhető lesz a vakcina, sokan beoltatják magukat.

Mennyi az a sok?

– A lakosság 60-70 százaléka.

(...)

Sokan félnek a mellékhatásoktól.

– Egyik sem lehet olyan rossz, mint a betegség. Mindegyik vakcina, ami forgalomba kerül, biztonságos. Legfeljebb izomfájdalmat vagy hőemelkedést okozhat egy napra. Egyébként minden oltásnak lehetnek mellékhatásai, egymillióból egy esetben akár súlyos is. De mi ez ahhoz képest, hogy a vírus milliókat ölt meg nem egész egy év alatt.

(...)

A politika nem szól bele a munkájába? Több orvos erre panaszkodik.

– Én inkább azt látom, hogy megkapjuk a szükséges gyógyszereket külföldről és rengeteget költhettünk az infektológiai osztály felszerelésére. A mi kórházunknak jót tett a járvány. Az infektológus hiányszakma volt eddig, semmi nem vonzotta ide a fiatalokat, leépültek az osztályok is. Mostantól talán másképp lesz.

(...)

Azt tudják már, hogy miért pont a koronavírus okozott világjárványt?

– 2002-ben a SARS nagyon hasonló volt, de elég volt lezárni azt a területet , ahol felbukkant a vírus. Nem tudott szétterjedni az egész bolygón, mert a repülés drága volt az átlagembereknek, így feleannyian utazgattak. A koronavírus járvány kirobbanása előtt viszont már pár ezer forintért is néhány óra alatt eljuthattunk bárhova. A WHO pár éve jelezte, hogy ebből baj lesz, távol-keletről érkezni fog egy pandémia, amit állatról emberre terjedő vírus okoz. Utoljára egy évszázaddal ezelőtt a spanyolnátha miatt került helyzetbe a világ, mint 2020-ban. Most biztosan nem lesz újabb száz évünk a következő járványig.

Bármelyik köztünk élő vírus pusztítóvá válhat, avagy egyszer csak érkezik a semmiből egy ismeretlen kórokozó, mint a filmekben?

– A madárinfluenza lehet nagyon veszélyes. Ha valamelyik törzse úgy mutálódik, hogy képes lesz emberről emberre terjedni, akár száz százalékos halálozást okozhat. A coviddal tulajdonképp szerencsénk van, sokan meg sem betegszenek, akik pedig igen, azok többsége felgyógyul.

Mikor szabadulhatunk meg végre ettől a vírustól?

– Lehet, hogy soha! Velünk maradhat, csak épp egy szelídebb formában. De tavasszal már szerintem mindenképp elérhető lesz az oltás bárkinek. Addig pedig nagy kampányt kellene indítani, hogy ne féljenek tőle az emberek. Addig látni fogják, hogy Olaszországban, Amerikában és a világ más részein is működik.

A teljes interjút a Blikk közli.

(forrás: Blikk)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés