2022. december. 01., csütörtök - Elza.

Szlávik: Egyre enyhébb megbetegedést okoz a koronavírus

A koronavírus a megjelenése óta folyamatosan gyengül és egyre enyhébb megbetegedést okoz, ezért az a valószínű, hogy előbb-utóbb az influenzához hasonló időszakos vírussá válhat, mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az M1 csütörtöki műsorában.

Szlávik János hozzátette: úgy tűnik, hogy a koronavírus mutációiban főként a vírus szaporodási képessége módosul, vagyis egyre jobban terjed emberről emberre. Ezzel párhuzamosan azonban enyhül a fertőzés lefolyása.

A szakember az oltás fontosságáról beszélve kijelentette: ma már világos, hogy két oltás nem elegendő az omikron vagy az alvariánsai ellen, tehát szükség van a harmadikra is. Kérdésre elmondta azt is, hogy a nyaralás előtt érdemes ellenőrizni a célországban érvényes járványügyi szabályokat, hiszen sok országban megkövetelik a két vagy három oltást.

Nagyon sokan kaptak már oltást a világon és sokan vannak azok is, akik átestek a betegségen, ami azt jelenti, hogy az újabb hullám már enyhébb lesz, mint az eddigiek. A gyógyszergyártók ugyanakkor "gőzerővel" dolgoznak olyan új vakcinákon, amelyek egy esetleges hatodik hullám ellen nyújthatnak védelmet, fűzte hozzá.

*

A koronavirus.gov.hu csütörtöki adatai szerint az oltottak száma 6 405 342, közülük 6 191 154-en a második, 3 857 876-an a harmadik, 280 159-en a negyedik oltást is felvették. 3041 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 1 888 906-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 24 beteg, így az elhunytak száma 46 024 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 1 770 066 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 72 816 főre csökkent. 1500 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 48-an vannak lélegeztetőgépen. 

Az oltás továbbra is elérhető a kórházi oltópontokon, a háziorvosoknál és a házi gyermekorvosoknál. A kórházi oltópontokra keddenként és péntekenként lehet menni időpontfoglalással. Péntekenként pedig oltási akciónapot is tartanak, amikor reggel 7 és este 19 óra között akár időpontfoglalás nélkül is lehet menni az oltópontokra.

*

A világon 507 011 930 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 207 546  a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 505 954 728 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 6 203 193 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: koronavirus.gov.hu, MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés