2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Romániában júliustól bezárják az oltóközpontokat

Romániában június 30-án véget ér az egészségügyi minisztérium koronavírus elleni oltási kampánya, bezárnak az erre a célra létrehozott oltóközpontok, a koronavírus elleni immunizálást pedig júliustól a családorvosi rendelők veszik át, jelentette be kedden közösségi oldalán Andrei Baciu egészségügyi államtitkár, a koronavírus elleni oltási program felelőse. Nemzetközi hírek.

Júliustól a Covid-19 betegség elleni immunizálás is a nemzeti oltási program részévé válik Romániában. Az államtitkár ismételten hangsúlyozta, hogy az oltás felvétele továbbra is a legjobb védekezés a Sars-Cov-2-es vírus ellen és "rendkívül hasznos", főleg a veszélyeztetett csoportok számára.

Romániában a múlt héten már csak 1148-cal emelkedett a koronavírus ellen beoltott lakosok száma. A 19,3 milliós országban eddig 8 millió 124 ezren kaptak legalább egy adag, koronavírus elleni vakcinát, és ez a beoltható (5 év feletti) lakosság 44,84 százalékát teszi ki.

Hétfőn a koronavírus-járvány kapcsán hozott kormányzati intézkedések legtöbbet szereplő illetékese, a lakosság immunizálása és a Covid-igazolvány munkahelyi megkövetelése mellett érvelő Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár bejelentette, hogy ő is elkapta a koronavírus-fertőzést, annak ellenére, hogy állandóan viseli az FFP2-es, szűrővel ellátott maszkot. A tisztségviselő állítása szerint tünetei nem súlyosak, a következő napokban otthonról dolgozik. Romániában egyébként továbbra is visszaszorulóban van a koronavírus-járvány ötödik, az omikron variánsnak tulajdonított hulláma. A szaktárca keddi jelentésében szereplő 1524 újonnan diagnosztizált fertőzés megfelel ugyan az utóbbi két hét átlagának, de heti összevetésben a tendencia csökkenő: az utóbbi héten diagnosztizált 8172 új eset csaknem 30 százalékkal elmarad az előző hét napon feljegyzett fertőzésszámtól.

Az elhalálozásoknál a csökkenés lelassult. Bár az áldozatok számában jelentősek az ingadozások, a koronavírus-fertőzéssel összefüggő elhalálozások átlagos száma napi 17 esetre csökkent. A kórházakban valamivel több, mint 1500 koronavírusos beteget ápolnak, ami csaknem 25 százalékos csökkenés az előző héthez képest. A maszkviselési kötelezettség eltörlése óta eltelt egy hónapban viszont Romániában erőre kapott az influenza-járvány. Múlt héten 2149 új influenza-fertőzést diagnosztizáltak, amely 14-szer magasabb szám a tavalyi év azonos időszakához képest. Hétfőn a hatóságok bejelentették, hogy immár két halálos áldozatot is követelt az idei influenza-járvány Romániában.

*

Az elmúlt három nap során folyamatosan csökkent az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek napi száma Sanghajban, ahol fokozatosan oldják fel a hetek óta tartó vesztegzárat. A sanghaji egészségügyi bizottság szerdai jelentése szerint az elmúlt egy napon 18 901 új fertőzöttet regisztráltak a városban. A napi esetszám ezzel két hét óta először csökkent húszezer alá. Március elseje óta mintegy 408 ezer fertőzöttet szűrtek ki Sanghajban, közülük eddig 17 ember veszítette életét a betegség miatt.

A várost egészében április elejétől helyezték vesztegzár alá, módosítva azt az eredeti tervet, miszerint két szakaszban öt-öt napra zárják le Sanghaj keleti, majd nyugati oldalát. Egyes lakónegyedekben már egy hónapja érvényben van a kijárási tilalom.

A múlt hét elejétől kezdve olyan lakónegyedekben, ahol 14 napon át nem azonosítottak újabb fertőzötteket, engedélyezték a vesztegzár feloldását. A helyi hatóságok szerdai közlése szerint a mintegy 25 millió lakosú városban eddig csaknem 12 millió ember számára engedélyezték otthona elhagyását.

A South China Morning Post című hongkongi lap internetes kiadásában szerdán megjelent cikk szerint Sanghajban megkezdték a kulcsfontosságúnak ítélt, több mint hatszáz feldolgozóipari vállalat termelésének újraindítását is. A vállalatok közül a Tesla elektromos autógyártó vállalat sanghaji gyára március 28. óta először kedd este indíthatta újra gyártósorát.

*

A világon 505 954 728 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 203 193 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 505 043 599 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 6 199 871 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink