2021. április. 21., szerda - Konrád.
hirdetés
hirdetés

Semmelweis Aortacentrum: itt látják el a legsúlyosabb eseteket

Három szakma – az érsebészet, a szívsebészet és a radiológia – szervezett együttműködésével látják el az aortabetegeket a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján.

Az aorta megbetegedéseinek kezelése különös körültekintést igényel, mivel a mellkasi és hasi részen életfontosságú ágak erednek belőle. Az aorta betegségei közül a leggyakoribb az értágulat, vagyis az aneurizma, valamint a disszekció, ami a háromrétegű aortaérfal valamely rétegének a megrepedése, de előfordulhat szűkület, elzáródás is. Nemzetközi adatok szerint Magyarországon évente ezer főt érinthetnek ezek a kórképek, a betegek átlagéletkora 67 év. A tágulatok leggyakoribb oka az érelmeszedés, dohányzás egészségtelen életmód, kezeletlen szív- és érrendszeri betegség, vagy magas vérnyomás. Az esetek tizedében genetikai ok áll a háttérben, a meggyengült kötőszövet miatt ebben leginkább a Marfan szindrómások érintettek, akik esetében a rendszeres kontroll és a család szűrése jelenti a prevenciót.

“Az aorta aneurizma évtizedek alatt, észrevétlenül alakul ki, ugyanis többnyire tünetmentes kórképről van szó. Általában véletlenül derül rá fény, amikor más okból kifolyólag mellkasröntgent, hasi ultrahangot, vagy CT-t végeznek az érintettnél. Ugyanakkor ha a tágulat eléri azt a mértéket, hogy váratlanul megreped az ér, az az esetek ötven százalékában halált okoz” – mondja Szeberin Zoltán, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika docense, az Érsebészeti és Endovaszkuláris Tanszék tanszékvezetőhelyettese, a Semmelweis Aortacentrum társelnöke.

Pólos Miklós szívsebész, egyetemi tanársegéd, Csobay-Novák Csaba intervenciós radiológus, adjunktus, Szeberin Zoltán docens, a Semmelweis Aortacentrum társelnöke (Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)
Pólos Miklós szívsebész, egyetemi tanársegéd, Csobay-Novák Csaba intervenciós radiológus, adjunktus, Szeberin Zoltán docens, a Semmelweis Aortacentrum társelnöke (Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Mint rámutat: hazai és nemzetközi adatok is azt mutatják, hogy ilyen esetekben jelentősen növeli a beteg túlélési esélyeit, ha nagyforgalmú centrumba kerül, ahol sok ilyen speciális műtétet végeznek. A klinikán létrehozott Semmelweis Aortacentrumban – amely hazai szinten az első multidiszciplináris aorta munkacsoport – a legbonyolultabb esetekben az érsebész, szívsebész, radiológus, továbbá a területre specializált aneszteziológus együtt dönti el, hogy milyen típusú műtét a legmegfelelőbb az adott páciens számára. Nem mindig egyértelmű például, hogy feltétlenül szükség van-e nyitott műtétre, vagy megoldható az aorta adott elváltozása a kisebb megterhelést és gyorsabb felépülést jelentő katéteres beavatkozással. Függően az érintett területtől a beavatkozást érsebész, radiológus, szívsebész, vagy szükség esetén a három szakma képviselője közösen végzi el.

A klinikán az ország első hibrid műtőjében végezik ezeket a beavatkozások, az elmúlt 3 évben a Nemzeti Vaszkuláris Regiszter szerint az összes hazai aneurizma műtét  egyharmada itt történt. Az aortacentrumot három társelnök vezeti, Szeberin Zoltán mellett Csobay-Novák Csaba intervenciós radiológus, a Városmajori Klinika adjunktusa, valamint Pólos Miklós szívsebész, egyetemi tanársegéd.

(forrás: Semmelweis Egyetem )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A magyar lakosság mintegy negyedét tekinthetjük egészségtudatosnak, akiknek van kellő energiájuk ahhoz, hogy mindennapjaikat az egészségük fenntartását is figyelembe véve szervezzék, és egészségben éljenek.

Újra mérlegen a koronavírus-fertőzés veszélyei, a hosszú távú szövődmények kockázata és az oltás különféle vonatkozásai.