2021. július. 29., csütörtök - Márta, Flóra.
hirdetés
hirdetés

Segítség a jó alváshoz

A menopauza idején jelentkező alvási problémák enyhítésének lehetőségeit tekinti át a PharmaOnline cikke.

A zavart alvás és a nappali fáradtság a leggyakoribb panasz a menopauza során – emlékeztet a lap. A peri- és posztmenopauzában lévő hölgyek esetében az alvással kapcsolatos problémák jóval gyakoribbak, mint premenopauzában.  A menopauza tüneteinek részeként a zavart alvásról a 40–60 éves hölgyek 54-57 százaléka számol be.

Epidemiológiai tanulmányok tucatjai és kis esetszámú, klinikai kipróbálások mutatták, hogy az ösztrogénterápia csökkenti a flush-ök (kipirulások) számát, és javítja az önbecslésen alapuló alvásminőséget. A poliszomnográfiás tanulmányok megerősítették mindezt. A gyakori kipirulással, izzadással jó posztmenopauzális inszomniákban az ösztrogénterápia csökkentette az éjjeli felébredések számát és időtartamát, nőtt a REM alvás mennyisége és csökkent az alváslatencia.

Bár a hormonpótlás a flush és az éjszakai izzadás kezelési repertoárjának része, számos alternatíva is szóba jön a menopauzafüggő inszomnia tüneteinek enyhítésében: antidepresszánsok (főleg SSRI-szerek), clonidin, gabapentin, növényi eredetű gyógyszerek, az életstílus, életvezetés módosítása (fizikai gyakorlatok, sport, stresszredukció, relaxáció, testsúlycsökkentés) kognitív viselkedési terápiák egyaránt – olvasható a pharmaonline.hu-n.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Az Alkotmánybíróság óvatoskodva döntött: a kuruzslótörvény velünk marad, de nem lehet alkalmazni, mert alaptörvény-ellenes.

Mindenkinek jár az emberhez méltó élet. Ezért küzd a fővárosban hat bátor nő, akik sorstársaik helyett is harcolnak súlyos-halmozott fogyatékossággal élő gyermekeikért, és saját magukért.