2020. július. 14., kedd - Őrs, Stella.
hirdetés
hirdetés

Kinek kockázatos a hormonpótlás?

A menopauza tüneteit enyhítő hormonkezelés növelheti a mellrák kockázatát, ám inkább a normális súlyú, nagy mellszövet-sűrűségű, európai vagy spanyolajkú nőknél - derítette ki egy amerikai kutatás.

hirdetés

A daganat kialakulásának valószínűsége függ a nő testtömeg-indexétől (BMI), mellszövetének sűrűségétől, sőt a származástól is. Vannak azonban, akikre kedvezően hat a hormonterápia, és csak enyhén növekszik a rák kockázatuk - idézte a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő portál a Journal of the National Cancer Institute című szaklapban megjelent tanulmányt.

A kutatók 45 évesnél idősebb nők több mint 1,64 millió mammográfiai felvételét elemezték, amelyek között 9300 mellrákos eset volt, és azt találták, hogy a karcsúbb, illetve a nagyobb mellszövet-sűrűségű nők esetében, akik hormonpótló kezelést (HRT) kaptak, erősebben növekedett a mellrák kockázata. A hormonkészítményekkel kezelt vékony és normál testalkatú, azaz 25-nél alacsonyabb BMI-értékű nők 35 százalékkal nagyobb a mellrák kockázata, mint az ugyanilyen alkatú, ám HRT-t nem kapó nők. 40 százalékkal nagyobb a kockázat azoknál, akiknek szélsőségesen sűrű a mellszövete. A nagy mellsűrűség azt jelenti, hogy a mellben a zsírszövethez képest több a kötőszövet.

Túlsúlyos, azaz 30 feletti testtömeg-indexű nők esetében a hormonkezelés nem változtatott a mellrák kockázatán.

A HRT hatásait a származás is befolyásolja. Az európai származású és spanyol ajkú HRT-vel kezelt nőknél 20 százalékkal nőtt a mellrákkockázat az ugyanilyen eredetű, ám hormont nem kapó nőkhöz képest. Ellenben az afro-amerikaiaknál a HRT nem befolyásolta a rák kialakulásának esélyeit.

"Az afroamerikai, a túlsúlyos, illetve a túlnyomó részt zsírszövetből álló emlőjű nőkön segíthet a HRT, miközben a mellrákkockázatát csak minimálisan emeli" - írták a Chicagói Egyetem kutatói.

A kutatásnak azonban megvannak a maga korlátai - ismerték be a tudósok. Nem vizsgálták például, milyen típusú és milyen időtartamú hormonkezelést kaptak a résztvevők. "Elképzelhető, hogy a hosszú távú HRT-kezelés hatására a mértnél magasabb lesz a mellrák kockázata, különösen azoknál, akik érzékenyek a hormonterápiára" - hangoztatták a kutatók.

A tanulmány szerzői azt remélik, a kockázati csoportok felismerése segít az orvosoknak eldönteni, kinek javasolják a hormonkezelést.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!