hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Rusvai a mutációk előnyeiről

Rusvai Miklós víruskutató az RTL Híradónak azt mondta, lehet, hogy az enyhe tüneteket okozó omikron akár a nyájimmunitást is elhozhatja.

A mutációk nemcsak a kedvezőtlen irányba befolyásolhatják a vírust, hanem nekünk, embereknek, előnyös változások is létrejöhetnek bizonyos mutációk következtében – fogalmazott az RTL Híradójának a virológus. A vírus három tulajdonságából a fertőzőképesség, a megbetegítőképesség és a vakcináknak való ellenállóképesség szempontjából tulajdonképpen előnyös változások is lehetnek. Ha egy vírusnak a fertőzőképessége nő, de a megbetegítőképessége csökken, akkor az az emberiség számára előnyös, hiszen egy olyan mutáció jön létre, ami nagyon rövid idő alatt gyorsan szétterjedhet a lakosság körében és vakcinák nélkül immunizálja a lakosságot – magyarázta a szakember, aki hozzátette: ezzel ez a variáns ellenanyagot generál a szervezetben a virulens, vagyis nagy kórokozó képességgel rendelkező mutáns típusok ellen is.

Ha egy ilyen mutáns jön létre az omikron variánson, akkor a lakosság nem immunizált része is megkapja a fertőzést, de nem betegszik meg és ezáltal a nyájimmunitás gyorsan és problémamentesen, az egészségügy terhelése nélkül létrejöhet.

(forrás: RTL Klub)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés