hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Két év múlva lényegesebben szelídebb lesz a koronavírus

Javaslom, hogy mindenki hordja a maszkot, főleg tömegközlekedési eszközökön, bevásárlásnál – mondta a Magyar Hírlapnak Rusvai Miklós.

A virológus hangsúlyozta, családi környezetben és munkahelyen nem feltétlenül szükséges viselni, ha ismerjük munkatársaink oltottsági állapotát. A maszkhasználat nemcsak a koronavírus, de az influenza ellen is hatásos lehet.

Emlékeztetett, a Covid elleni vakcina mellett fontos az influenza elleni oltás felvétele is, hiszen egyszerre a két fertőzés sokkal súlyosabb következményekkel járhat. Az előző évben a déli és az északi féltekén is elmaradt az influenzaszezon, ám megjósolhatatlan, hogy idén lesz-e, és ha igen, akkor mennyire lehet súlyos. Rusvai Miklós a harmadik oltásról elmondta, akiknek az első kettő nem ártott, azoknak a harmadik sem fog, tulajdonképpen gond nélkül felvehetné mindenki, de különösen ajánlott a hatvan év felettieknek, a terhes kismamáknak és azoknak, akik rizikócsoportba tartoznak, mint a cukorbetegek, a magas vérnyomással élők vagy éppen az erősen túlsúlyosak.

A szakember szerint 2023-tól lényegesebben szelídebb lesz a koronavírus, besorolódik majd az emberi náthavírusok közé. Az aktuális helyzetről kiemelte, az elmúlt hétvégi statisztika jobb volt, mint az előző, ha elosztjuk hárommal, akkor nagyjából napi hatszáz új beteget regisztráltak. Továbbra is lassú, folyamatos emelkedés látható, jelenleg valamennyi statisztikai adat kedvezőbb, mint tavaly ilyenkor, ha a napi számokat, a halottakat és a kórházban ápoltakat nézzük, akkor nagyjából fele a 2020-as számoknak, egyedül a lélegeztetőgépen lévők száma alakul kedvezőtlenebbül, de az sem magasabb, mint egy éve – emelte ki a Magyar Hírlapnak Rusvai Miklós.

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink