hirdetés
hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Rezisztens hypertonia hátterében meghúzódó gyakori ok – 2-es típusú diabetes

Helyes választ adott.

Klinikai megfontolások

Szemben a korábbi ajánlásokkal, amelyek gyakran figyelembe vették a szakértők szubjektív véleményét, ill. a kohorszvizsgálatok elemzéseit, a legújabb amerikai ajánlás csak a randomizált kontrollált vizsgálatokból származó evidenciák alapján a vérnyomás célértéket módosította: 140/90 Hgmm-es célértéket javasol 60 éves kor alatt, 150/90 Hgmm-es értéket 60 éves kor felett.(1)

Ugyanakkor krónikus vesebetegségben és cukorbetegségben 140/90 Hgmm-es cél elérését szorgalmazza. Cukorbetegekben a kombináció javasolt összetétele első vonalban tiazid-diuretikum, CCB, ACE gátló vagy ARB. A hármas kombináció eléréséig a fenti listából való választás javasolt az ACE gátlók és ARB-k egyidejű adásának elkerülésével.(1,2,6,8)

A metoprolol-szukcinát napi többszöri adást igényel, cukorbetegekben célszerű lehet cseréje anyagcsere-semleges, napi egyszeri dozírozást igénylő BB-re (pl. nebivolol), ezzel tovább javítható a beteg együttműködése.(2)

Amennyiben így sem érhető el a vérnyomás célértéke, rezisztens hypertoniában megkísérelhető aldoszteron antagonista (pl. spironolactone) adása is.(2,4)

A cukorbetegség állapotának felmérésére javasolt HbA1c meghatározás, ill. az életmódi kezelés mellett, amennyiben kontraindikáció nem áll fenn (szív-, máj, vagy veseelégtelenség) metformin egyidejű elkezdése.(6,8,9)

A metformin gyakran okoz gasztrointesztinális mellékhatásokat, amelyek csökkenthetők, ha a beteg a gyógyszert evés közben, vagy evés után veszi be, ill. ha az adagot napok alatt titráljuk csak fel a terápiás szintre.(9)

 

Esetbemutatás

A metoprolol nebivololra történő cseréje, ill. spironolactone bevezetése mellett a beteg vérnyomása 138/80 Hgmm-re csökkent. HbA1c meghatározás történt (7,9%), aminek alapján a beteget egyéni és csoportos diétás és életmódi tanácsadásban részesítették, ill. metformin kezelést kezdtek az adagot fokozatosan emelve 2x1000 mg-ra.

 

Mit tenne ön?

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés