hirdetés
2021. január. 21., csütörtök - Ágnes.

Réthelyi szerint nem lesz kórházbezárás, bérkorrekció később

A nemzeti erőforrás miniszter betegközpontú egészségügyet kíván megvalósítani, amelyben az orvosok és a nővérek számára is megfelelőek a munkakörülmények. Réthelyi Miklós a Tények estének adott interjút.

Az egészségügyi ellátás gondokkal küszködik, és a cél az, hogy átalakítása eredményeképp a beteget ne csak a gyógyítási rész fogadja amikor bajba kerül, hanem egy olyan környezet, ami már önmagában is fél gyógyulás - mondta a miniszter. A munka folyamatosan zajlik, hiszen mind az öt minisztériuma által közrefogott ágazat élén államtitkár van, és folyamatosan zajlik az átadás-átvétel is – bár ez a területekhez tartozó sok intézmény miatt még hetekig eltart majd. Saját feladatának az ágazatok közti egyensúly megteremtését és az összehangoltság biztosítását tartja.

A hálapénzre és a várólistákra vonatkozó kérdésére válaszolva elmondta: A paraszolvencia egy olyan örökség, aminek senki sem örül – az se aki adja, és igazából az sem aki kapja. Réthelyi reméli, hogy az egészségügy betegcentrikus átalakításával mindkét probléma megoldódik. Mint mondja, a paciensek jelentős része ma is megkapja az ellátást akkor amikor baj van. Várólisták a különleges műtéteknél és kezeléseknél alakulnak ki – „ez se jó, nyilván az elmúlt évek folyamatos szűkítéseinek, például az ágyszám-csökkentésnek az eredménye, ami nem éke az egészségügyi ellátásnak.” A mostani átalakításban a három nagy egységet (alapellátás, szakellátás és kórházi ellátás) egy közös halmaznak tekinti és nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minden beteg a lakóhelyéhez legközelebb kapja meg az ellátást, minél kevesebbet kelljen mozognia. Fontosnak tartja, hogy ne ismételjenek meg egy adott vizsgálatot többször is, csak azért, mert nincs egységes rendszer kialakítva – ez nagyon sok pénzbe kerül, így fontos, hogy a különböző területeken végzett vizsgálatok kapcsolódjanak egymáshoz. „A beteg körül forogjon az egészségügy, és érezze, hogy ő van a középpontban.” – mondta a miniszter.

Az egészségügyi dolgozók helyzete

Arra, hogy miben látja az egészségügy jelenlegi legnagyobb problémáját a Réthelyi Miklós az területen dolgozók helyzetét emelte ki. Mint mondta, vissza kell adni az orvosok és ápolók „súlyát”: „ezért azokat az intézkedéseket és jogszabályokat, amiket az előző kormány hozott és nehezítené, sőt lehetetlenné tenné a munkát, visszavonjuk. Sok mindent lehet csinálni azzal, hogy a munkakörülményeket javítjuk, és nyilván ez azt is jelenti, hogy a fizetésekhez is hozzá kell nyúlni – de arra most még nyilván nem lesz lehetőség.

A humán erőforrás miniszter reagálva Rácz Jenő kijelentésére - miszerint az ország 100 kórházat el tud tartani, de 128-at már nem - határozottan közölte: nem szerepel a tervek közt kórházbezárás. A feladatkörök és a működés lehet hogy változni fog, de megszűntetni nem kívánnak intézményt. Mint mondja, a kórházi ellátást úgy kell csoportosítani, hogy minden szervezetnek meglegyen a feladata.

(forrás: Tények, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink