hirdetés
2021. március. 03., szerda - Kornélia.

Azonnali hatállyal felmentették az EKI főigazgatóját

Röviddel a kedd reggeli munkakezdés után minisztériumi csapat érkezett az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetbe, azonnali hatállyal felmentették a főigazgatót, s megkezdék az átadás-átvétel lebonyolítását.

Az EKI belvárosi székházába alig valamivel reggel kilenc óra után jelent meg a Szócska Miklós által vezetett szakértői csapat. Az államtitkár azonnali hatállyal felmentette tisztségéből Kárpáti Zsuzsanna főigazgatót, aki – mint a MedicalOnline megtudta - nem vette át a felmentéséről szóló dokumentumot. Az intézet vezetésével egyelőre a korábbi helyettest, Nagy Árpádot bízták meg.

Bár az EKI stratégiai fontossági szervezet – három hónapra elegendő készletet kell tartalékolnia arra az esetre, ha jelentős tömegek szorulnának, például természeti katasztrófa esetén, egészségügyi ellátásra – nevét azonban csak az elmúlt egy-két évben ismerte meg a nagyközönség. Ez volt ugyanis az a szervezet, ahol az állam a madárinfluenza elleni hatóanyagot készletezte, illetve, amely lebonyolítója volt a H1N1 vakcina szétosztásának illetve készletezésének.

Kárpáti Zsuzsanna 2007-ben, pályázati nyertesként került a főigazgatói székbe, kinevezője Molnár Lajos volt. Megbízatása határozott idejű, öt évre, 2012-ig szól. Közalkalmazottként azonban nem érvényesek rá a köztisztviselők felmentésével, illetve végkielégítésével kapcsolatos most elfogadott szabályok. Határozott idejű megbízás esetén közös megegyezéssel lehet vezetőt váltani.

Kárpáti Zsuzsanna az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy szerinte jogszabályellenes a felmentése, ezért munkajogászhoz fordul, valamint felmentése kapcsán személyes meghallgatást kért mind Réthelyi Miklós minisztertől, mind Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkártól.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium közleménye szerint az EKI főigazgatói posztjára pályázatot írnak ki.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink